Hei ja tervetuloa lukemaan blogia
HELMIÄ JA KETJUJA!
Tämä tarina sai alkunsa jo viime vuoden puolella, kun osallistuin Ideakymi-kilpailuun. Kuulin kilpailusta silloisen työpaikkani kautta, ja suorana lainauksena ”Kymenlaakson Ideakilpailun tarkoituksena on rohkaista innovatiivisuuteen ja luovuuteen etsimällä, löytämällä ja palkitsemalla innovaatioita, keksintöjä ja ideoita, joilla voidaan nähdä olevan kaupallista potentiaalia. Ehdotus voi olla esimerkiksi tekninen ratkaisu, tuote tai palvelu.” Kilpailun järjestivät yhteistyössä useat Kymenlaakson innovaatioverkostoon kuuluvat toimijat.
Vaatealan ihmisenä olen hyvin tietoinen halpamuodin ekologisista ja eettisistä ongelmista, sekä tavaraa notkuvista kirpputoreista. Miten tuottaa vaatetusta, kun varsinaista kantokykyä uudelle vaatetukselle ei ole? Kierrätysmateriaaleista tehdyt tavarat eivät ole mikään uusi innovaatio, mutta lähetin silti Ideakymiin esittelyn siitä, miten kerään kirpputoreilta kuvioituja paitoja ja kokoan niistä uusia tuotteita. Esimerkiksi BADckWork-tuotteeni ovat tällaisia. Mitä paidoista jää jäljelle, käytetään muihin tuotteisiin ja projekteihin. Hakemuksessa korostin mm. helppoa työprosessia ja lopputuotteen artesaaniarvoa. Tilkkutekniikka sopii työskentelylleni tyypilliseen runsauteen ja värikkyyteen. Kaupallista potentiaalia olen testannut jo hyvän aikaa myymällä laukkujani. Esimerkkinä tilkkutöiden mahdollisuuksista vaatetuksessa, aloitin myös kokonaisen takin valmistuksen. Tästä pääsemme tämän päivän päivitykseen, eli Cool Japan -takkiin!
Cool Japan on valmistettu kierrätetyistä sekä varastostani valmiina löytyneistä kankaita: 80-luvun polyesteriä, punaista PVC:tä, mustaa keinokarvaa vuoritukseen sekä tietenkin kangasmerkkejä ja kuviollisia vaatteita. Aloitin takin valmistuksen lokakuussa ja projektia voi pitää sekä oppimisprosessina että aivovamman aiheuttajana. Cool Japan oli aivan liian usein täyttä tuskaa! Suunnittelin takkia liian vähän, jolloin kokoonpano sai kehnot lähtökohdat, mutta ennen kaikkea valitut materiaalit oli vaikeita työstää. Monet osat ja työvaiheet täytyi tehdä kahdesti, koska ensimmäinen epäonnistui. Olisi pitänyt tehdä housut.
Takki soveltuu ulkokäyttöön, mutta ei kovaan pakkaseen. Totesin tämän vaatekuvia ottaessani: Osa painokuvioista jäätyy ja lohkeilee alle - 10 °C. Värien, kuvioiden ja yksityiskohtien kaaoksessa on jotakin tuttua Tokion kaduilta. Minulle tulee mieleen aika yli 10 vuotta sitten, kun japanilaisen populaarikulttuurin ihanteet vyöryivät Suomeen. Näistä ajatuksista takki sai nimekseen Cool Japan.
16.2.2021 kävimme Helsingissä valokuvauttamassa muutamia vaatteita, mukaan lukien tämän takin. Muistakaa, että blogin valokuvia ja tekstejä ei saa kopioida ja julkaista muilla sivustoilla ulkopuolisten toimesta. Tarvittaessa ota yhteyttä paivi.asikainen89@gmail.com
Blog´s photos and texts may not be copied and published on the other websites etc. by outsiders. Please contact paivi.asikainen89@gmail.com and ask first before any actions.
Mallin valokuvaus ja editointi: Timo Ripatti
Vaatteiden suunnittelu ja valmistus: Päivi Asikainen
Malli: pins.ku
Terveisin,
Päivi