sunnuntai 17. lokakuuta 2021

Helsinki ja Retro & Vintage + Design Expo


Tervetuloa blogiin
HELMIÄ JA KETJUJA!

Tämän päivän päivityksessä lähdemme aikamatkalle menneisyyteen ja otamme evääksi japanilaista naposteltavaa! Noin viikko takaperin vierailimme Helsingissä Retro & Vintage + Design Expossa. Kyseinen tapahtuma järjestettiin Kaapelitehtaan Merikaapelihallissa 9.-10.10.2021. Emme olleet koskaan aikaisemmin käyneet vastaavilla messuilla, joten visiitin pääsyinä voi pitää uusia kokemuksia ja toiveikkuutta vaateaarteiden löytämisestä.

Jos vain juna/linja-auto kulkevat ja mielenkiintosi kohteet ovat ydinkeskustassa tai metromatkan päässä, Helsinkiin kannattaa tulla julkisilla. Messujen lisäksi olimme päättäneet vierailla muutamassa muussakin paikassa, miksi lähdimme liikkeelle aikaisin aamulla. Ensimmäiseksi suuntasimme Tokyokaniin, joka on japanilaisten elintarvikkeiden ja keittiövälineiden erikoisliike.



Kuluneen vuoden aikana olemme innostuneet aasialaisesta pikkupurtavasta, miksi mm. Manga Cafen ja East Asia Martin nettikaupat ovat tulleet tutuiksi. Tokyokanissa meitä kiinnostivat erityisesti senbei-keksit (suolainen riisikeksi). Annankadulta suunnistimme Kampin kauppakeskukseen, missä sijaitsee mm. Bearel pop-up myymälä. Bearel myy viime vuosina suosioon noussutta korealaista kosmetiikkaa ja ihonhoitotuotteita. Kampin metroaseman kautta pääsimme Ruoholahteen ja Kaapelitehtaalle.

Ensimmäinen kosketuksemme Kaapelitehtaaseen oli vuonna 2009 järjestetty Anime+Finncon. Viimeksi Päivi kävi Kaapelitehtaalla pari vuotta sitten ja silloin rakennuksen ympäristö näytti ihan yhtä paljon työmaalta kuin nytkin. Retro & Vintage + Design Expo sisälsi yli 80 esillelaittoa. Myynnissä oli mm. astioita, sisustusesineitä, tauluja, leluja, kirjoja ja lehtiä, tekstiilejä sekä meidän kahden himoitsemia vaatteita, asusteita ja koruja. Satu osti messuilta parin sukkia ja Päivi brodeeratun kauluspaidan.


Toivoimme, että vaateosastoja olisi ollut enemmän, mutta tällä kertaa suurin osa pöydistä sisälsi tavaroita. Messut eivät muutenkaan vastanneet odotuksiamme. Tapahtuma-alueelta ei löytynyt yhden ainoaa tuolia istumista varten (ellei kahvila-aluetta lasketa) eikä ulkovaatteita voinut jättää minkäänlaiseen narikkaan. Nämä kuulostavat pikkuseikoilta, mutta ostoskassit ja ulkotakit kainalossa ei kauaa viitsinyt ihmispaljoudessa pyöriä. Jos kädet tarvitsee tavaroidensa kantamiseen, on vaaterekkejä paha selata.

VintagEija´s

Evergreen garderobi

Päivi oli päättänyt pukeutua menneiden vuosikymmenten teemaan sopien. Ilman suurempia ponnisteluja, hän takautui 80-luvulle. Pitsipaita löytyi jo valmiina kaapista, ja Päivi ompeli siihen sopivan polyesterisen kynähameen ja elegantin hatun. Kokonaisuuden viimeisteli kerroksittain leikattu vaalea peruukki ja 80-luvulta peräisin oleva nahkatakki. Asukokonaisuuden huoli puoli oli se, että jotkut myyjät saattoivat luulla Päivin pukeutuvan aina 80-lukua ihannoiden, ja näin esittelivät hänelle innoissaan koko valikoimansa vuosikymmeneltä. Päivi valitsee vaatteensa niiden mielenkiintoisuuden perusteella, ei vuosikymmenen.


Elokuussa Satu oli ostanut itsellensä syntymäpäivälahjaksi Irregular Choicen korkokengät, joiden ympärille hän rakensi sinikeltapinkin asukokonaisuutensa. Valokuvassa ei kunnolla näy kenkien kuvituksena olevat puudelit, joista inspiroituneena Satun pukuun kuului myös puudelilaukku ja hattukoriste. Helsingin keskustassa kävelyä varten Satulla oli mukanansa toiset kengät, koska hän epäili jalkojensa paleltuvan pelkissä korkokengissä. Vaikka valokuvissa sää näyttää synkähköltä, Helsingissä oli lämmintä ja Satu kärsi enemmän kuumasta kuin kylmästä koko reissun ajan.


Messujen jälkeen jatkoimme kierrosta Helsingissä. Kävimme mm. Cybershopissa ostamassa uusia piilolinssejä. Vastaavissa kaupoissa vierailu on ilahduttavaa ei pelkästään valikoiman vuoksi, vaan ihmisten. Isoissa kaupungeissa on isommin alakulttuureiden edustajia, ja mm. Cybershopin kaltaiset paikat kokoavat heitä yhteen. Syntyy yhteenkuuluvuuden ja hyväksynnän tunnetta, vaikka kaikki olisivat pukeutuneet eri tavalla. Alakulttuurin edustaja tai ei, ihmiset olivat kyllä todella mukavia ympäri Helsinkiä.


Vielä ennen kotiinlähtöä ehdimme saada toisen maistiaisen Japania: Taiyaki Go myy Mannerheimintiellä japanilaisia jälkiruokia! Taiyaki on kalanmuotoinen täytetty leivonnainen. Ostimme kojusta jäätelöannokset, missä vohvelikalan suuhun oli laitettu vihreän teen makuista jäätelöä + koristeluja. Todella ilahduttavaa!

Takaisin Kouvolaan, missä koulu ja työt odottavat. Loppukuukausi sujuukin niiden parissa.

Terveisin,
Päivi ja Satu