sunnuntai 16. kesäkuuta 2019

Ihanko Pihalla? 23.5.2019 - cosplayta Tykkimäessä

Tervetuloa lukemaan blogia
HELMIÄ JA KETJUJA!

Tänään ollaan ihan pihalla Tykkimäessä Ihanko Pihalla? -tapahtumassa!

Kuvan otti @esshieru

Ihanko Pihalla? on työpajanuorten taide- ja kulttuuritapahtuma. 23.5.2019 tapahtuma järjestettiin ensimmäisen kerran täällä Kouvolassa Tykkimäen huvipuistossa. Tapahtuma oli Valtakunnallisen työpajayhdistys ry:n ja Kouvolan Nuorten työpajojen yhdessä järjestämä tilaisuus Suomen työpajanuorille ja heidän valmentajilleen.

Ihanko Pihalla? -tapahtumaan liittyy voimakkaasti nuorten osaamisen esilletuonti. Tykkimäessä työpajanuoret pystyivät osallistumaan erilaisiin luovuutta ja kädentaitoa vaativiin pajoihin sekä seuramaan esityksiä eri aihealueilta. Nahkakorupajalla pääsi tekemään korun tai avaimenperän kierrätys- ja ylijäämänahasta. Hevimetallipajassa metallikrääsästä sai luovasti muotoilla koristeita ja käyttöesineitä. Tykkimäessä pääsi myös kokeilemaan neulahuovutusta, katsomaan maskeeraajan työskentelyä, seuraamaan miten graffitin teko sujuu tai tutustumaan työpajannuorten taidenäyttelyyn. Lavalla nähtiin musiikkiesityksiä ja cosplayta. 

Me emme liity työpajatoimintaan mitenkään, mutta cosplaysta me tiedämme. Cosplayn takia Kouvolan työpajat lähestyivät meitä ja pyysivät mukaan Ihanko Pihalla? -tapahtuman tekemiseen. Saimme Tykkimäen alueelta teltan, missä esitellä harrastustamme, ja mahdollisuuden esiintyä lavalla. Lopullisen cosplaytiimin muodostimme yhdessä Esshierun, Xenjin ja Allun kanssa. Jos sana "cosplay" on ihan vieras, blogin sivupalkista löytyy "UruharaFC cosplay" ja sen alta selitys "Mitä on cosplay?" (huom. Internet näkymä).

Kohti pukuhuoneita! Kuvan otti Matias Moilanen

23.5 ei ollut toukokuun lämpimin ja aurinkoisin päivä, mutta ainakaan ei satanut. Ajelimme Tykkimäkeen auto ja peräkärry täynnä cosplaytavaraa ja lavasteita. Huvipuiston alueelle pääsi näppärästi purkamaan kuorman, jonka jälkeen auto parkkiin ja esittelypiste kuntoon. Tämä ei ollut meidän ensimmäinen ns. messukeikka, joten valmistautuminen ja esittelypisteen kokoaminen sujuivat rutiinilla. Jahka teltassa kaikki oli ok, lähdimme pukemaan cosplayasut päällemme. Käytössä ei ollut minkäänlaisia pukuhuoneita. Vaihdoimme vaatteet Ihanko Pihalla? -tapahtumaa varten varatussa kokoustilassa. Onneksi siellä oli peilit vessoissa, niin sai meikin tarkistettua ja peruukit laitettua päähän. Olimme valinneet päivän cosplayasuiksi Julia ja Raul Fernandezin sarjasta Beyblade G-Revolution. Värikkäät hahmot sopivat huvipuisto ympäristöön kuin nenä päähän!

Raul ja Julia Fernandez sarjasta Beyblade G-Revolution. Kuvan otti @esshieru

Viime kesänä edustimme Suomea European Cosplay Gathering -kilpailussa Pariisissa. ECG on yksi Euroopan suurimpia kansainvälisiä cosplaykilpailuja johon tulee osallistujia 15 maasta. Kilpailimme joukkusarjassa juurikin Julian ja Raulin puvuilla. Se, mitä Tykkimäen lavalla nähtiin, oli näihin olosuhteisiin sovitettu versio Pariisin suorituksesta.

Julia ja Raul Fernandez ovat espanjalaiset kaksoset japanilaisesta sarjakuvasta ja animaatiosta Beyblade G-Revolution. Beyblade jakautuu kolmeen generaatioon: originaali Beyblade, Metal Fight Beyblade ja Beyblade Burst. G-Revolution on originaalin Beybladen 3. tuotantokausi vuodelta 2003. Melkein 20 vuotta vanha aiheemme ei puhutellut nuoria kävijöitä, mutta omaan ikäluokkaamme (20-30 -vuotiaat) kuuluvia kylläkin. Aikanaan Beyblade tuli monille tutuksi Suomen televisiosta ja nykyään mm. Netflixsistä voi katsoa uusimpia tuotantokausia. Myös YouTubesta löytyy jaksoja jokaisesta generaatiosta. Beybladessa henkilöt pelaavat toisiaan vastaan hyrrää muistuttavilla pelivälineillä. Monesti hyrrässä on jonkinlainen ottelutehoa lisäävä petovoima, Julian ja Raulin tapauksessa Thunder Pegasus ja Torch Pegasus. Julia ja Raul tykkäävät, beybladen pelaamisen lisäksi, tehdä sirkustemppuja. Paripelissä he ovat täysin lyömättömiä.

Ihanko Pihalla? -tapahtuma alkoi klo 11:00. Ulkona oli vähän vilpoisaa, mutta kyllä siellä pärjäsi. Teltta suojasi hyvin pahimmalta tuulelta. Kävijöitä ei ollut ruuhkaksi asti, mikä oikeastaan sopi ihan hyvin. Ihmisten kanssa pystyi juttelemaan paremmin, kun heitä tuli pienissä erissä teltalle.



Matias Moilanen otti kuvan kun @esshieru ottaa kuvan meistä

Meillä oli kaksi esitystä päivän aikana. Ne esitettiin Tykkimäen katetulla ulkoilmalavalla Huvilavetissa. Ensimmäinen alkoi klo 13:00 ja toinen 16:00. Ensimmäinen esitys oli lievästi kaoottinen. Sen verran paljon olemme messuilla esiintyneet, että tiedämme lavan yleensä olevan odotusten vastainen. Tälläkin kertaa kyseessä oli ihan kunnon lava, mutta se oli täynnä soittimia, joita ei saanut siirtää. Julian ja Raulin cosplaynäytökseen kuuluu iso puinen lavaste, joka esittää heidän kahta pegasusta (lavasteessa ne näyttävät värikkäiltä poneilta, koska siivet on jätetty pois). Lavasteen kikka on se, että pegasukset nousevat maasta polkaisemalla. Tällä pyritään siihen efektiin, että beyblade ottelussa hahmojen kutsuessa petovoimaansa, pegasukset ilmestyvät. Onneksi lavaste mahtui lavan keskelle ja lyhyillä askeleilla pysyimme etulaidan sisäpuolella. Aloitimme lavaosuuteen valmistautumisen vähän myöhässä ja siksi emme olleet 100 % valmiita, kun piti jo rynnätä lavalle. Näytös meni läpi ilman suurempaa mokailua, mutta olihan se todella kankeaa. Näytöksen jälkeen kerroimme vähän itsestämme cosplayharrastajina. Tämän jälkeen Esshieru, Allu ja Xenji esiintyivät. Kiitos työpajaihmiset, kun autoitte lavasteen siirtelyssä paikassa toiseen!


Kuvan otti Matias Moilanen

Kuvan otti Matias Moilanen

Kuvan otti Matias Moilanen

Suosiolla jätimme pegasukset lavan viereen odottamaan seuraavaa kierrosta ja siirryimme takaisin teltalle. Juttelimme ihmisten kanssa, kävimme syömässä, otimme valokuvia. Klo 16:00 näytös sujui paljon paremmin, mutta valitettavasti sillä oli vain neljä katsojaa. Klo 18:00 huvipuisto meni kiinni ja myös tapahtuma päättyi silloin. Ihanko Pihalla? -tapahtumasta jäi hyvä fiilis ja pienistä haasteista huolimatta ainakin meillä oli hauskaa!

Cosplay on mielenkiintoinen harrastus, jonka näyttävyys ja itse tekemisen määrä kiehtovat myös harrastusskenen ulkopuolisia henkilöitä. Parhaimmassa tapauksessa cosplay lisää sosiaalista kanssakäymistä, tavoitteellisuutta ja nostaa mielialaa. Cosplayn nimessä voidaan alkaa opetella täysin uusia taitoja, kuten ompelua, muotoilua ja esiintymistä, vaikka näistä ei olisi mitään aikaisempaa kokemusta. Me käymme esittelemässä cosplayta ja puhumassa harrastuksesta juuri siksi, että uskomme sen positiiviseen vaikutukseen ja haluamme rohkaista kiinnostuneita harrastuksen pariin. 

Terveisin,
Päivi ja Satu