torstai 26. maaliskuuta 2020

Nukkevaltiatar

Tervetuloa lukemaan blogia
HELMIÄ JA KETJUJA!

Päivi tässä!


Tämä on uusi, paranneltu artikkeli Nukkevaltiattaren asusta. Julkaisin viime vuonna tämänkaltaisen postauksen, mutta noin viikko takaperin kuvasin Nukkevaltiattaren puvun yksittäisiä vaatekappaleita ja kerroksia puvustuksen portfoliooni. Haluan liittää ne kuvat osaksi asua esittelevää artikkelia. Koska uusia kuvia on useita, poistin vanhan kirjoituksen ja julkaisen täysin uuden tekstin.

Nukkevaltiatar valmistui vuonna 2012 ammattikorkeakoulun fantasiapuku -koulukurssilla. Silloin asua kutsuttiin nimellä Pimeyden Enkeli. On mahdotonta vastata, kuinka paljon aikaa ja materiaaleja puvun valmistukseen on käytetty. Vuosien aikana pukua on tehty lisää ja korjattu, ja siksi kokonaismääriä on vaikea hahmottaa. Suurin osa materiaaleista on ostettu kierrätyksestä, kuten kaikki muovikukkaset, kankaat, nuket ja muoviset ötökät, sekä silmämuniksi maalatut joulukuusen pallot ja köynnöksiksi kiedotut sähköjohdot. 2018 syksyllä asuun tehtiin viimeisin iso peruskorjaus, jolloin nukkejen määrää puvussa lisättiin merkittävästi. Tästä lähtien asua on kutsuttu nimellä Nukkevaltiatar. 16.5.2019 järjestettyä kuvausta varten asuun valmistettiin alkuperäisestä mallista tuttu korkea hattu. Nukkevaltiatar säilyy helposti läpi vuosien, koska puvun perusolemukseen kuuluu rähjäisyys.


NUKKEVALTIATAR
Kuvattu 16.5.2019

Mallin valokuvaus: Risto Sihvola
Vaatteiden valokuvat: Päivi
Malli: Päivi
Mallin meikkaus ja stailaus: Päivi

Blogin valokuvia ja tekstejä ei saa kopioida ja julkaista muilla sivustoilla ulkopuolisten toimesta. Tarvittaessa ota yhteyttä paivi.asikainen89@gmail.com

Blog´s photos and texts may not be copied and published on the other websites etc. by outsiders. Please contact paivi.asikainen89@gmail.com and ask first before action.



Jotta Nukkevaltiatar olisi helpompi valmistaa, pukea ja kuljettaa, asu koostuu kerroksista. Ensimmäisenä tulee korsetti. Olkaimet ovat hyvin tärkeät, koska niihin kiinnitetään asioita. Korsetti suljetaan selästä nyörittämällä. Valitettavasti tuo vaalea mallinukke oli vähän liian iso ja asu ei mahtunut kunnolla kiinni. Siksi en näytä selkäkuvia puvusta.


Seuraavaksi puetaan krinoliini eli vannehame. Se suljetaan keskeltä takaa hakasilla.


Tähän päälle levitetään kangas, joka on täynnä muovikukkasia ja nukkejen osia. 2012 tein sen virheen, että valitsin kankaaksi raskasta vihreää velouria + kaikki kukkaset = helma painaa tarpeettoman paljon. Vain nuket on ommeltu kiinni. Kaikki muu on liimattu. Tumman värimaailman asu saa aerosolimaalista. Helmasta nousevat kaarrokkeet solmitaan olkaimiin ja näin ne pysyvät ylhäällä. Kangas suljetaan keskeltä takaa tarranauhalla ja ylhäältä hakasilla.


Sitten laitetaan siivet korsetin selässä oleviin kujiin. Roolipukujen siivistä olen oppinut sen verran, että vakaita siipiä varten tarvitaan kunnon tukiliivi. Sellainen, missä on leveät olkaimet ja se kulkee napakasti rintakehän ylitse. Myös siipikujien täytyy olla useita kymmeniä senttejä syvät. Jos siipien tukiranka on esim. pyöreää rautalankaa, tämä pyörii kujan sisällä ja näin siivet seilaavat selässä vasemmalta oikealle. Tukiranka kannattaa siis olla litteä. Siipien kiinnittäminen olkaimiin auttaa niitä pysymään paremmin paikoillaan.


Terveisin,
Päivi