sunnuntai 6. lokakuuta 2024

Strömforsin Ruukki 2024

Tervetuloa blogiin
HELMIÄ JA KETJUJA!

Tämän päivän päivityksessä lähdemme Ruotsinpyhtäälle Strömforsin ruukkiin!


Tarina saa alkunsa Taideruukin joulumarkkinoilta. Eräs asiakas tiedusteli puodistamme elintarviketta, jota meillä ei valitettavasti ollut, mutta kuulemma jossakin toisessa ruukissa on. Tällöin myyjätoveri kertoi Strömforsin ruukista ja kohde siirtyi samantien matkalistallemme. Näin jälkikäteen ajateltuna on vähän surullista, ettemme tienneet Strömforsista jo aikaisemmin. Paikka on hurmaava ja sinne on vain noin tunnin ajomatka Kouvolasta! Etenkin lomasesonkina ruukin alue on historiaa ja käsitöitä haviseva kohde, jonka useat palvelut kokoavat ihmisiä yhteen aktiiviseen kesänviettoon.


Vierailimme Strömforsin ruukissa heinäkuussa, eli tämä päivitys tulee julkaisuun kuukausia ”myöhässä”. Kävimme pari viikkoa sitten Espanjassa International Cosplay League -kilpailussa ja tähän kilpailuun valmistautumiseen kului paljon aikaa kesästä – niin paljon, ettei edes blogia ehtinyt päivittämään! Nyt vasta kilpailun jälkeen on ollut aikaa istahtaa tietokoneen ääreen työstämään kesän seikkailuita julkaistavaan muotoon. Toivottavasti pääsemme mahdollisimman pian lukemaan myös Espanjan tapahtumista, mutta sitä ennen kiertelemme vielä Suomen kamaralla.


Heinäkuussa hyppäsimme autoon ja ajelimme Ruotsinpyhtäälle. Päivä oli helteinen ja heti kun astuimme ulos autosta, silmiin osui useita auringon lämmössä köllötteleviä paarmoja. Houkuttelevaa. Verenimijöistä huolimatta lähdimme rohkeasti kohti ensimmäistä kiinnostavan näköistä rakennusta. Ruukissa oli yllättävän paljon muitakin kävijöitä ja jos maisemien valokuvaaminen kiinnostaa, niin kannattaa tulla paikalle aamusta. Iltapäivällä väkimäärä oli jo moninkertaistunut!

Strömforsin ruukki ei ole yksittäinen rakennus, vaan alue. Siellä on ravintoloita, majoituspalveluita, käsityöpuoteja, näyttelyitä, kahviloita, pari saunaa sekä pieni kirkko mäennyppylällä. Iso plussa siitä, miten kauniisti ympäristöä oli koristeltu kukkasilla. Luonto tuntuukin olevan vahva osa ruukkia ja siellä pystyy melomaan, pyöräilemään, vaeltamaan, pelaamaan minigolfia ja ihan vain nauttimaan ympäröivästä vehreydestä ja vesistöistä. Ja tietenkin tutustumaan museoihin tai osallistumaan opastetuille kierroksille. Kohteessa liikkuminen ei maksa mitään, mutta opastetuille kierroksille täytyy ostaa pääsylippu. Kotisivun mukaan ”Strömforsin ruukki on yksi vanhimmista rautaruukeista maassamme.”




Aivan ensimmäiseksi kiersimme alueen puodit ja kaupat. Niitä oli useita ja valikoima vaihteli lämminhenkisistä käsitöistä suomalaiseen designiin. Koriste-esineitä, käyttötavaroita, kenkiä, koruja ja kylmälaukkuja. Joukkoon mahtui myös pieni kirpputori.

Verstas Butik

Paloni & Vietto


Kisällin puoti

Kahviloiden kohdalla pystyi valitsemaan ihan oman makunsa mukaan, ja tietenkin me päädyimme sinne, missä kakkua ja teetä saa syödä kauniissa salongissa. Strömfors Bed & Bistro toimii myös majatalona ja kesäaikana lounasravintolana.



Strömforsin ruukkiin Päivi oli pukenut kierrätysmyymälästä ostamansa Zaran hameen. Se on keinonahkaa ja käärmeennahka kuvioinen. Hameeseen hän oli yhdistänyt pitkät mustat saappaat, leveän vyön, hartioista avonaisen kauluspaidan ja ison kaulakorun.


Satu oli sovittanut vaatteensa yhteen vintageneuleen värien kanssa. Reissun maskottina toimi niin ikään paidan väreihin mätsäävä Gilda, leluvalmistaja Ty:n flamingo. Satulla on niitä kaksi: Isompi on pieni reppu ja pienempi laukkumaskotti.


Teetauon jälkeen kierros jatkuu! Tämän reissun aikana emme käyneet opastetuilla museokierroksilla, mutta vierailimme kankivasarapajasta (siellä oli hauskoja pehmolelurottia) ja Ruotsinpyhtään kirkossa, sekä katsoimme Strömfors Art taidegallerian näyttelyt.


Tiina Harjolan maalauksia




Ruotsinpyhtään kirkko

Satun mielestä Strömforsin ruukin kivoin juttu oli yhden katoksen kulman alla oleva linnunpesä täynnä pikkulintuja. Päivin mielestä riemastuttavin juttu oli jäätelö. Tietenkin alueella on kerrassaan hurmaavaa luontoa yms., mutta yleensä sitä lähtee hakemaan jotakin sellaista, mitä ei ole vielä muualla kokenut. Tällä kertaa se oli Piian herkut -jäätelö. Satu valitsi tyrnimarjan makuisen ja Päivi kuusenkerkkäjäätelön. Jäätelöä sai kädentaito- ja herkkupuodista A’la Talli.




Kokemus on sellainen asia, mitä täällä blogissa ei voi alleviivata liikaa. Netissä nähty kuva tai video harvoin kykenee jäljittelemään aidosti koko elämystä ja siksi haluamme painottaa, että kiinnostavissa kohteissa kannattaa vierailla ihan itsekin. Vuosi 2024 on nyt jo loppupuolella, mutta kyllä se kesä koittaa Strömforsin Ruukissa ensi vuonnakin! Tämän lisäksi tapahtumakalenterin mukaan alueella tapahtuu kaikenlaista jännittävää syksyllä ja jouluna, eli ruukki kannattaa pitää mielessä myös loppuvuoden matkakohteita miettiessä. 

Seuraavassa postauksessa matkustamme Kotkaan!


Terveisin,
Satu ja Päivi