torstai 8. elokuuta 2019

Wiipurintien markkinat 3.-4.8.2019, Kouvola

Hei ja tervetuloa blogiin
HELMIÄ JA KETJUJA!

Päivi tässä!
Tänään vierailemme Wiipurintien markkinoilla.


Wiipurintien markkinat järjestettiin 3.-4.8.2019 Kouvolassa. Kyseinen on koko perheen keskiaikatapahtuma. 10 euron aluemaksua vastaan pääsi mm. tutustumaan teemaan sopiviin myyntikojuihin ja näytteilleasettajiin, katsomaan näytöksiä, kuuntelemaan musiikkiesityksiä ja nauttimaan historiallisesta ilmapiiristä. Tapahtumaympäristönä toimi entinen varuskunta-alue Kasarminmäki. Punatiilirakennukset ja luonnonläheinen ympäristö sopivat tunnelmaan kivasti. Markkinat olivat auki klo 10:00 - 18:00 molempina päivinä.

En ollut koskaan aikaisemmin vieraillut keskiaikatapahtumassa, joten lauantaina lähdin innolla katsomaan millaisesta menosta onkaan kyse. Ensin ajattelin osallistua ihan vain siviilivaatteissa. Huolimatta siitä, miten paljon ompelen vaatteita ja roolipukuja, historialliset asut eivät ole erikoisalaani – eivät etenkään keskiaikaiset. Kyselin keskiaikatapahtumista paremmin tietävältä opiskelijatoveriltani, ja hänen sanoista rohkaistuneena puin lauantaina ainoan omistamani historiallisen asun: Johannes Sture.

Johannes syntyi vuonna 2013 Olavinlinnan roolipeliä varten. Vielä silloin asuin Savonlinnassa, ja vielä silloin Savonlinnassa koulutettiin luokanopettajia. Satu oli mukana yliopiston opiskelijoiden järjestämässä roolipeli projektissa ja minut värvättiin puvustajaksi. Johannes Sture oli Satun rooli. Ruotsalaissyntyinen muskettisotilas, kuka nykyään majaili Olavinlinnassa. Johannes ei sijoitu ydinkeskiaikaan, mutta koska asu on hyvännäköinen, päätin pukea sen silti. Ja Johanneksen asu on sen verran väljä, että sen alle mahtuu vaatteita siltä varalta, että talvi iskee lauantaina.


Lauantaina tunsin itseni onnekkaaksi, kun löysin vapaan parkkipaikan kohtuullisen kävelymatkan päästä. Tapahtuma-alueen tunnelma nappasi heti mukaansa! Musiikki, historiallisesti pukeutuneet ihmiset, teltat… Aluksi kiertelin katselemassa myyntikojuja ja yritin tutustua leireihin ja yhteisöihin. Myynnissä oli koruja, kankaita, vaatteita, käsitöitä, ruokaa ja keskiaika harrastukseen sopivaa välineistöä. Puolessa väliä tapahtuma-aluetta olin jo pyöritellyt päässäni useita eri asuvaihtoehtoja seuraavaa kertaa varten.

Takomo Alkutuli


Taidetakomo Seppä Kahiluoto


Kävin katsomassa Miehonlinnan keskiaikaseuran muotinäytöksen, missä esiteltiin historiallisia asuja. Minua kiinnosti myös ei-niin-paljon aiheeseen liittyvät militaria- ja asemessut, jotka järjestettiin lauantaina Kasarmiravintolassa. Myynnissä oli kaikenlaista armeijaan liittyvää tavaraa, kuten ylijäämä varusteita, vaatteita, hattuja, aseita, merkkejä…

Miehonlinnan keskiaikaseura

Militaria ja asemessut

Ja tässä päivän asuvalinta, eli Johannes Sture:


2013 halusin valmistaa Johannekselle kokonaisen ruotsalaisen muskettisotilaan asun, mutta ajan ja budjetin nimissä oli tyydyttävä tähän. Paita ja housut ovat muunneltuja, kirpparilta ostettuja valmisvaatteita. Liivi on valmistettu kokonaan itse. Hyvin tyypillinen asuste muskettisotilaalle on lierihattu. Asuun kuuluu kaksi nahkavyötä, mutta koska ne eivät olleet erityisen hyvännäköisiä, aamulla päätin pukea sopivasti patinoituneen rähinäremmini. Kuka nyt niin tarkasti katsoo, että sen rähinäremmiksi tunnistaa? Militariamessuilla katsoivat. Mainittakoon, että päivän aikana minua käveli vastaan toinen muskettisotilas ja hymyili minulle. Siitä tuli hyvä mieli.

Minun keskiaikatapahtumani huipentui Rohan tallien järjestämiin turnajaisiin. Varasin paikan eturivistä jo yli puoli tuntia ennen ohjelmanumeron alkua. Samaan aikaan kokonaisvaltainen ja yksityiskohtiin panostava näytös oli mieletön!

Rohan tallit

Rohan tallit

Wiipurintien markkinoilla vierailu oli ehdottomasti kokemisen arvoinen elämys.

Terveisin,
Päivi