torstai 9. tammikuuta 2020

Kibecon 4.-5.1.2020, Espoo

Tervetuloa blogiin
HELMIÄ JA KETJUJA!

Uusi vuosi pyörähtää taianomaisesti käyntiin coniraportilla Kibeconista.


Kolmatta kertaa järjestetty Kibecon on japanilaisen populaarikulttuurin tapahtuma Espoon Leppävaarassa. Erikoisen conista tekee tapahtumapaikka, joka on Sellon kirjasto. Maksuton ja ikärajaton Kibecon vetää puoleensa tuhansia conittajia! Viikonloppuna kirjastossa ja läheisessä kauppakeskuksessa vilisi kymmeniä cosplayaajia, katumuotiharrastajia ja ihan keitä tahansa aihepiiristä kiinnostuneita henkilöitä. 2020 Kibeconin teema oli magia.


Tämä oli ensimmäinen kerta, kun vierailimme Kibeconissa. Uteliaina halusimme lähteä katsomaan millaisesta conista onkaan kyse, mutta pääsyymme saapua paikalle oli Yume Clubin järjestämä japanilaisen katumuodin näytös. Muotinäytöksessä suomalaiset pukeutumisharrastajat esittelivät asukokonaisuuksiaan, joiden inspiraationa on toiminut Tokion kaduilta maailmalle levinneet alakulttuurit ja pukeutumistyylit. Virallisista muotinäytöksistä poiketen emme siis esitelleet kenenkään suunnittelijan tiettyä mallistoa. Mallit esiintyivät omana itsenään omissa vaatteissaan. Hakuprosessin läpi mukaan valittiin 20 pukeutumisharrastajaa.


Joten lauantaina aamulla näytöspuvut laukuissa nousimme junaan ja matkustimme Leppävaaraan. Kunhan tiesi mihin suuntaan kävellä, kirjasto sijaitsi hyvin lähellä asemaa kauppakeskuksen sisäpihalla, ja olimme perillä klo 10:00 aikoihin. Tutustuimme muotinäytöksen lavaan ja kävimme läpi kävelykoreografian. Suurin osa muista näytökseen osallistuvista henkilöistä oli jo täysissä pukeissa meikkejä ja kampauksia myöten - hyvä että meitä kahta tunnisti meikittä ja siviilivaatteissa. Nopeasti loihdimme itsemme conin pukuhuoneeseen laittautumaan.

Meikkaaminen, näytöspukujen pukeminen ja peruukkien laittaminen ottivat oman aikansa. Valitettavasti tämä oli hyvin vaivaannuttavaa aikaa. Conissa vaatteita tai meikkejä ei oikein voi mennä laittamaan muualle kuin pukuhuoneeseen (ei, vessaa ei saa vallata näihin toimenpiteisiin). Et voi valita tilojen väliltä etkä päättää, ketkä pukuhuonetta kanssasi käyttävät. Joten kaikkien vaatteita vaihtavien conittajien viihtyvyydeksi kannattaa miettiä mitä pukuhuoneessa suustaan päästää oli sitten kyseessä sisäpiirivitsi tai alatyylin jutut. Vaikka enemmistö pukuhuoneessa olevista henkilöistä olisi sinun kavereitasi, se ei tarkoita, etteikö muitakin täytyisi ottaa huomioon.


Yume Clubin J-muotinäytös alkoi klo 13:00. Noin puoli tuntia ennen aloitimme kokoontumisen lavan läheisyydessä. Tunnelma oli hyväntuulinen. Valitettavasti myös cosplaykilpailun katsomoon paikkalippujen jako alkoi klo 13:00, joten nähtävästi emme olleetkaan menossa katsomaan cosplaykilpailua. Kibeconissa oli valtavasti porukkaa, enimmäkseen nuorisoa. Tuskin missään ohjelmanumerossa oli katsojista tai osallistujista pulaa, ja siksi paikkaliputkin menivät hetkessä.

Muotinäytös toimi niin, että vuorollaan jokainen näytökseen osallistuva pukeutumisharrastaja nousi pienelle lavalle, poseerasi, käveli lyhyen matkan katsomon halki ja poistui. Samaan aikaan juontajat kertoivat hänen asustaan, pukeutumistyylistään yms.


Päivin asuvalinta oli hänen tumma japanilaistyylinen asu runsailla yksityiskohdilla. Puku sisältää itse valmistettuja vaatteita ja muunneltuja valmisvaatteita. Päivi olisi halunnut viimeistellä asun näyttävällä pääkallo kasvomaalauksella, mutta missäköhän kohtaa aamua hän olisi ehtinyt senkin maalaamaan.


Satu oli pukeutunut Päivin jo vuonna 2014 suunnittelemaan ja valmistamaan asukokonaisuuteen, jonka teemana toimii visual kei -tyylin alalaji oshare kei. Kibeconia varten puku peruskorjattiin ja Satu muotoili asuun värikkään, sivulle kiharretun ja glitteröidyn peruukin.


Näytös sujui hyvin ja kuvia puvuista löytää Conikuvat.fi. Myös The Freaky Angel vieraili Kibeconissa ja valokuvasi näytöksen blogiinsa. Seuraava Yume Clubin muotinäytös tulee Hypeconiin kesäkuussa. Oman japanihenkisen pukeutumistyylinsä voi saada lavalle seuraamalla Yume Clubia Instagramissa ja ottamalla osaa seuraavaan mallihakuun.

Valokuva: Nyymix 
Kuvan lähde: Conikuvat.fi

Näytöksen jälkeen otimme muutaman valokuvan asuistamme ja sitten lähdimme tutustumaan coniin. Ajoittain eteenpäin kulkeminen oli matelua väkijoukon mukana. Isoihin tapahtumakeskuksiin verrattuna kirjasto oli vähän ahdas ja kuuma, mutta toisaalta jos conissa meinasi tulla tylsää, aina saattoi ottaa hyllystä sarjakuvan ja istua alas lukemaan. Myyntipöytäsali oli koluttu jo hyvän aikaa sitten. Lopulta päätimme olla armollisia itsellemme ja lähdimme ottamaan puvut pois. Ennen hyppäämistä paluujunaan ehdimme vielä käydä syömässä viereisessä kauppakeskuksessa.

Jälkiruokaa Amore Miossa

Terveisin,
Päivi ja Satu