sunnuntai 27. elokuuta 2023

Kuusankosken Taideruukki

Tervetuloa blogiin
HELMIÄ JA KETJUJA!

Tänään lähdemme Taideruukkiin!


Jos "Taideruukki" kuulostaa tutulta, niin paikka mainitaan usein täällä blogissa koska olemme olleet siellä monta kertaa. Syitä vierailuille riittää, mm. Taideruukki sijaitsee Kuusankoskella, olemme osallistuneet yhteen jos toiseenkin myyjäiseen tai projektiin rakennuksessa ja yleisesti ottaen: Mesta on nasta! Etenkin pukeutumispiireissä nousee aina välillä esiin se, miten ei tule laittauduttua koska ei ole mitään syytä mennä mihinkään. Yksi syy meille valokuvata ja kirjoittaa näitä artikkeleita on halu kertoa missä kaikkialla sitä voi vierailla Kouvolan seudulla. Syitä pukeutua ja mennä on paljon! Esimerkiksi Taideruukki on täysin ilmainen kohde, siellä on paljon nähtävää ja koettavaa, sekä ympäristö on huikean valokuvauksellinen.

Toinen syy kirjoittaa tämä postaus on tietojen tuominen ajan tasalle. Vuonna 2019 julkaisimme postauksen Taideruukista Kouvolan asuntomessujen yhteydessä, mutta nyt tämä kirjoitus on poistettu. Halusimme tehdä ajankohtaisemman artikkelin, ja siksi heinäkuun alussa, kamera kaulassa ja päämäärätietoisesti, suunnistimme Kymintehtaalle.


Taideruukki on ympäri vuoden toiminnassa oleva kulttuurikeskus ja erinomainen vierailukohde taiteen, musiikin ja käsitöiden ystävälle. Sinne pääsee autolla tai linja-autolla (+iso parkkipaikka), ja paikkakuntalaiset pystyvät kävelemään tai pyöräilemään alueelle. Tilat sijaitsevat metsäyhtiön vanhassa punatiilisessä varastorakennuksessa ja Kuusankosken puuteollisuus onkin alueella vahvasti läsnä. UPM Kymin paperitehdas on vain kivenheiton päässä. Savupiippujen varjosta löytää myös kaksi upeaa ja valtavaa muraalia. Kuvataiteilija kaksikon Anetta Lukjanovan ja Taneli Stenbergin maalaukset koristavat vanhan hakevaraston seiniä ja ovat ehdoton kuvauskohde kaikille kameran kanssa liikkuville.



Taideruukissa toimii mm. myymälöitä, työhuoneita, näyttely- ja kokoustiloja, esiintymislava ja kahvila. Alueella järjestetään myös erilaisia tapahtumia, kuten mm. Taideruukin Taiteiden Yö, Joulumyyjäiset ja kirppispäiviä. Toisessa kerroksessa sijaitseva Ruukin Puoti on paikallisten käsityöläisten kauppa ja samasta tilasta löytää myös vaatteita ja asusteita myyvän Vintage Frillan. Myymälän valikoima koostuu mm. keramiikasta, lasi- ja puuesineistä, vaatteista, elintarvikkeista ja koruista. Suomalaisen lasi-, veisto- ja maalaustaiteen galleriamyymälä TaideTupa PikkuSelma sijaitsee niin ikään toisessa kerroksessa.

Ruukin Puoti

Keskellä Siniin keramiikkaa

Vintage Frilla

TaideTupa PikkuSelma


Etualalla P.L.-Stylen puku


Taideruukkiin Satu puki päällensä sellaisia asioita, joita kokee voivansa käyttää vain kesäisin, kuten Lola Ramonan korkokengät, lyhythihaisen paidan ja kukilla koristellun aurinkohatun. Myös Hell Bunnyn hameen mansikkainen kuviointi tuo kesän mieleen.

Galleria Pato esittelee kuukausittain vaihtuvia näyttelyitä. Pato Klubi, Areena ja Klubin Vintti sopivat erilaisten tilaisuuksien ja tapahtumien järjestämiseen. Silloin kun Klubilla ei ole mitään menoa käynnissä, tilassa voi katsella näyttelyesineitä ja taidetöitä. Pato Areenalla esiintyy useina iltoina mm. elävää musiikkia ja nyt lokakuussa siellä järjestetään Kouvola Ink Fest eli tatuointimessut! Jos järjestäisimme conin Kuusankoskelle, tapahtumapaikkana toimisi ehdottomasti Taideruukki.



Postauksen valokuvaaja Päivi oli pukeutunut turkoosiin Iron Fistin Hallinalle paitaan ja saman brändin mekkoon. Jalassaan hänellä on Irregular Choisen kengät. 

Etualalla Heli Tuhkanen, Sunnuntai, 2023

Taideruukin kolmannessa kerroksessa sijaitsee työhuoneita ja -tiloja (mm. keramiikkaa, valokuvausta ja hyvinvointihoitoja), ja siellä järjestetään erilaisia tilaisuuksia. Monet tiloista ovat avoinna tapahtumien aikana tai sopimuksen mukaan. Muutenkin aukioloajat kannattaa aina ensin tarkistaa. Taideruukki ei ole avoinna maanantaisin.

Taideruukin 1. kerroksen aulasta löytää Kymsoten työtoimintayksikön myymälän. Aulan läpi pääsee kulkemaan siipirakennukseen ja siellä on Littlebit Designin korukauppa. Samalla käytävällä sijaitsee myös Soppi, eli Minteri Designin ja Kultamurusen yhteinen kauppa. Sopissa myydään mm.  lahjatavaroita,  sisustusesineitä, koruja, kortteja ja naposteltavaa. Käytävän päässä sijaitsee Kahvipaahtimo KAPU Roastery.

Littlebit Design


Soppi

KAPU Roastery

Yksi Taideruukin ehdottomia vahvuuksia on sen kahvila Cafe Ruukitar. Tunnelmallinen tila yhdistettynä hyvään valikoimaan makeita ja suolaisia houkuttelee pysähtymään Taideruukkiin vaikka sinne ei muuten olisi mitään asiaa. Ruukittaressa myydään myös Tuomon Luomun tuotteita. Jos Kuusankoskelle matkustaa kauempaa, majoittuminen ja ruokailu alueella ovat mahdollisia Kymin Huvilassa.

Cafe Ruukitar

Sokkeloisen rakennuksen rouheutta ja kaikkia erikoisia yksityiskohtia on vaikea tallentaa valokuviin ja siksi suosittelemme vierailemaan paikan päällä. Kaikkialle minne katsoo, siellä on taidetta, käsitöitä, värejä, muotoja ja kiehtovia muistoja ajalta, kun rakennus vielä toimi varastona.

Jos pidit tästä postauksesta, lisää Taideruukista löytää

Terveisin,
Päivi ja Satu