torstai 6. kesäkuuta 2024

Arboretum Mustila 2024

Tervetuloa blogiin
HELMIÄ JA KETJUJA!

Päivi tässä! Tämän päivän päivityksessä lähdemme Arboretum Mustilaan!


Arboretum Mustila on Suomen vanhin ja suurin puulajipuisto. Se sijaitsee Elimäellä ja alue on juuri sellainen ihana kesäkohde, mihin tekee mieli matkustaa auringon paistaessa ja luonnon kukkiessa. Kohde on herkkua etenkin luonnosta ja puutarhanhoidosta pitäville henkilöille. Mustilasta löytyy mm. puutarhamyymälä, puisto ja Viinipuoti. Näiden lisäksi lähietäisyydellä on mm. Soiniityn kartano ja taidekahvila Piika ja Renki. Ja sitten on tietenkin se tuulimylly, jota katselen auton ikkunasta aina, kun ajan valtatiellä 6 kohti Kouvolaa. 



Auto on näppärä kulkuneuvo Mustilaan matkustaessa ja myös linja-autot kulkevat Elimäelle. Alueen metsään ei kuitenkaan voi lähteä harhailemaan noin vain, koska arboretumiin on pääsymaksu ja aukioloajat. Muut kohteet, kuten myymälät, niissä vierailu ei maksa mitään. Pääsymaksua vastaan  metsässä saa kierrellä koko päivän. Reittejä on kolme: 1,5 km, 2,5 km ja 3 km. Meille suositeltiin lyhyintä, eli ns. punaista reittiä, koska vierailumme aikana sen reitin varrella oli parhaimmat kukinnot.



Julkaisen tämän kuvan ihan vain siitä ilosta, että puu kasvaa suoraan päästäni.

Arboretum on avoinna vuoden jokaisena päivänä. Näin ollen alueen luontoon pystyy tutustumaan kaikkina vuodenaikoina. Kotisivun mukaan Mustila tunnetaan eksoottisista havupuumetsiköistä sekä alppiruusuista ja atsaleoista. Itse asiassa alppiruusut ovat parhaillaan kukassa! Meidän visiittimme aikana pääsimme ihailemaan atsalearinnettä.

Jos joku nyt kauhistelee, että millaiset vaatteet meillä oli metsässä liikkumista varten, niin puulajipuiston polut ja tiet ovat hyvin tasaisia. Alueella on helppo liikkua eikä metsässä tarvitse kalliokiipeilyyn ryhtyä. Kuitenkin oli mekko millainen tahansa, kannattaa pukea tasapohjaiset kengät. Luonnossa täytyy myös varautua hyttysiin ja mahdollisiin punkkeihin. Siitepölyä oli ilmassa paljon ja lopulta minun mustat kenkäni olivat enemmän keltaiset. Vesipullo kannattaa ottaa mukaan.


Tämän reissun maskottina toimi Omppu. Omppu on vesisika ja japanilaisesta Kapibara-san tuoteperheestä. Ostimme hänet yhdeksän vuotta sitten Ruotsista. Pieni vesisika sopi hyvin osaksi luontoseikkailuamme.





Mitä valokuvaamiseen tulee, niin luontokuvia Arboretum Mustilasta saa paljon. Erikoisia puita, kauniita kukkasia… Osa maisemista on kuin saduista, sellaisia paikkoja missä yksisarviset elävät! Tämän postauksen valokuvat eivät pysty taltioimaan koko puiston kauneutta. Se kannattaa kokea ihan itse menemällä paikan päälle. Jos haluaa poseerata kuvissa, kannattaa pysyä polulla tai sellaisessa kohdassa, mikä on selkeästi tarkoitettu oleskelua varten. Toisin sanoen istu penkille, älä kasvien päälle. Jos puistoon haluaa mennä tekemään ihan kunnon photoshootin vaikka cosplayasussa, kannattaa tällaisesta sopia kohteen kanssa etukäteen.


Satu päätti pukeutua teemaan sopivasti ja yritti etsiä vaatekaapista kukkakuvioista asua. Selvisi, ettei hänellä ole selkeästi kukkakuvioisia vaatteita yhtä ainoaa mekkoa enempää. Siispä hän pukeutui tähän.

Siellä se yksisarvinen nyt on!
Veistos: August Eskelinen

Lopulta meille kävi niin, että eksyimme reitiltä. Halusimme kulkea alppiruusulaakson läpi ja siellä hukkasimme punaisen reitin suunnan. Puistossa on lukemattomia polkuja ja jos haluaa selvittää mihin ne kaikki vievät, saa varautua kävelemään tuntitolkulla. Kuitenkin pääreitit on merkitty hyvin ja vähän väliä opasteet osoittavat oikeaa suuntaa. Toisin sanoen täydellinen eksyminen on vaikeaa. Mekin löysimme ulos metsästä - mitä nyt saavuimme takaisin kahvilalle samasta suunnasta kuin mihin olimme lähteneet, vaikka reitin piti kiertää ympäri.

Teetauon jälkeen menimme tutustumaan puiston taiteelliseen puoleen. Kävelimme läpi reitin, jonka varrella on useita puisia veistoksia. Peikkoja, sieniä, karhuja, “velosiraptor”... Matkan varrelta löytyi myös maalattuja kiviä, isoja ja pieniä. Pysähdyimme tarkastelemaan ötökkähotellia. Näkyykö siellä ketään? Ja äkkiä hattuni kulmasta laskeutui seitin varassa pieni toukka. Pyydystimme matosen kiinni ja päästimme takaisin luontoon.

August Eskelinen, Velosiraptor



Veistokset: August Eskelinen

Olemme shoppailuturisteja ja pidämme kaupunkimatkailusta, mutta silti nautimme olostamme puistossa kovasti. Siellä oli kaunista ja rauhallista. Oli mukavaa ihastella erilaisia kasveja ja puita, ja kävellä rauhassa hyvin merkittyjä reittejä pitkin (vaikka päädyimme hukkaan, mutta sekin johtui vain siitä, että poistuimme reitiltä). Arboretum on todella kävijäystävällinen paikka. Alueen kiinnostavuuteen ja opettavaisuuteen on panostettu paljon! Extraplussa siitä, että kahvilasta saa teetä ja kakkua. Puistokahvilasta pystyy ostamaan myös taimia ja siemeniä.



Mustilaa varten olin pukenut kaksiosaisen vintagepuvun, puuhelmet ja mustan aurinkohatun. Puvun niskalappu sanoo “Harsi OY Kouvola” ja “Made in Finland”. Kukkakuvioisen kankaan värimaailma on niin nostalginen! 

Terveisin,
Päivi