tiistai 19. joulukuuta 2023

Puput, piparit ja rannekorut: Taideruukin joulu

Tervetuloa lukemaan blogia
HELMIÄ JA KETJUJA!

Päivi tässä!


Joulunajan aktiviteetit jatkuvat täällä blogissa kun lähdemme Taideruukin joulumarkkinoille. Taideruukin markkinat järjestettiin 2.-3.12.2023, eli viikko edellisessä päivityksessä mainitun Verlan joulun jälkeen. Taideruukin joulumarkkinat ovat perinteinen tapahtuma Kuusankoskella ja niistä on kirjoitettu tännekin pariin otteeseen. Taideruukista ilman lumipeitettä voi lukea TÄSTÄ postauksesta.

Viime vuonna myyntipöytäilimme Pato areenalla, mutta tänä vuonna Von Aidainder oli päivittänyt statustaan ja siirtynyt osaksi Ruukin Puotia. Ruukin Puoti on Taideruukin 2. kerroksessa sijaitseva kauppa. Myymälän valikoima koostuu paikallisten ja lähiseutujen käsityöläisten ja yrittäjien tuotteista, kuten keramiikasta, lasi- ja puuesineistä, vaatteista, elintarvikkeista ja koruista. Samassa tilassa toimii myös vaatteita ja asusteita myyvä Vintage Frilla.



Minun ja Ruukin Puodin yhteinen taival alkoi syyskuussa. Silloin aloitin yhtenä kaupan uusista käsityöläisistä. Myymälään pystyy tälläkin hetkellä hakemaan, eli jos haluat myyntipaikan tuotteillesi ja kokemusta myymälätyöskentelystä, ohjeet voi käydä lukemassa Ruukin Puodin Instagramista. Omassa tapauksessani olen pörrännyt Taideruukissa tekemässä yhtä sun toista aina siitä lähtien, kun muutin takaisin kotiseudulle. Tänä vuonna minulla on ollut paljon tekemistä Von Aidainderin parissa ja siksi blogia on tullut kirjoiteltua vähemmän. Emme ole julkaisseet kuukauden kuulumisia pitkään aikaan, vaikka niissä olisimme voineet kertoa muun muassa, että elokuussa olimme mukana Taideruukin pop-up myymälässä kävelykatu Manskilla. Taideruukin Taiteiden Yössä pidimme jälleen myyntipöytää (ja kasvomaalausta). Osallistuimme myös talon kirppispäivään.


Taideruukin joulumarkkinoilla minut pystyi bongaamaan Ruukin Puodista poron sarvet päässä. Kävijöitä oli todella paljon ja raha vaihtoi omistajaa, mikä on siinä mielessä hyvä, että kaupalla käytetään kassakonetta. Viimeksi näpytin kassakonetta ensimmäisessä kesätyöpaikassani yli 10 vuotta sitten, joten mitä enemmän konetta pääsee käyttämään, sitä itsevarmempi sen äärellä on. Tämän lisäksi Satu toi minulle kakkua ja teetä talon kahvilasta. 


Verlan palanut pipari on muuttunut Joulupukin pikku apuriksi

Satu oli jälleen ei-palanut pipari


Normaalisti Ruukin Puoti ei ole tulvillaan yritykseni kohdeyleisöä, miksi en ollut turhan täynnä odotuksia joulumarkkinoiden suhteen. On tärkeää pitää hyllyt täynnä, mutta siitä ei ole pelkoa, että mitään loppuunmyytäisiin. Hyllyistä puheenollen, tässä on myyntipaikkani heti oven vieressä:


Vaatteita en ole vielä tuonut valikoimaan, koska suunnittelen muuttoa toiseen kohtaan myymälää. Koruja ja pörröjä on kuitenkin saatavilla, sekä pari animereppua. Viime vuosina olen joutunut huomaamaan, miten paljon täytyy miettiä brändi-imagon mukaista esillelaittoa alkaen jo ihan siitä, että mitä värejä haluaa käyttää. Näin ollen yritykseen käytetty aika ei ole vain tuotteiden valmistusta, vaan myös mm. telineitä, sosiaalista mediaa, mallikappaleita ja graafista ilmettä. 

Von Aidainderin vuoden 2023 suosituin tuote on saman vuoden uutuus, pupumaskotti. 24 cm x 15 cm pitkäkorva sai ensi-iltansa Hypeconissa kesäkuussa ja elokuussa tein kyseisestä ensimmäisen punk-version. Tummasävyiset, piikkejä, ketjuja ja niittejä puput kiinnostivat selvästi muita teemoja enemmän ja näin rock on vakiintunut pupujen yleisimmäksi ulkoasuksi, vaikka olen valmistanut tupsuhäntiä muissakin teemoissa. Suurin osa varastosta myytiin Kouvola Inkfestin aikana lokakuussa. Pupuja oli joulumarkkinoilla vähän saatavilla, koska minulla ei ollut aikaa niiden tekoon. Ja tämän jälkeen ompelin niitä silti tilaustyönä kaikille heille, ketkä eivät ehtineet saada omaansa myymälästä. 



Vaikka puput on loppu, osastoltani löytyy runsaasti muovihelmirannekoruja! Satulla on ollut enemmän aikaa työhuoneella ja hän pujotteli markkinoita varten erilaisia tekstikoruja. Rakentelimme rannekoruille myös erillisen telineen. 


Markkinoiden jälkeen myymälä jatkaa joulun aukioloajoilla aattoon asti. Minut voi vähän väliä bongata kaupalta, mutta enimmäkseen olen työhuoneella ja yritän löytää tasapainoa pupujen tuotteiden ja tilaustöiden välille. Hyviä pyhiä ja voimia ensi vuoteen!

Terveisin,
Päivi