torstai 22. marraskuuta 2018

Mimicon 15.-16.9.2018, Mikkeli

Tervetuloa blogiimme
HELMIÄ JA KETJUJA!

Tänään lähdemme Mimiconiin!


Mimicon on Mikkelissä järjestettävä aasialaisen ja länsimaalaisen populaarikulttuurin tapahtuma, joka kestää viikonlopun ajan. Mimicon on ikärajaton ja päihteetön, ja kokoluokaltaan keskisuuri con. Tapahtumaan pystyi ostamaan pääsylippuja nettikaupasta hintaan 18 euroa, ja ovelta 20 euroa. Tänä vuonna Mimicon järjestettiin jo viidettä kertaa. Tapahtumapaikkana toimi ja on aina aikaisemminkin toiminut kongressitalo Mikaeli.


Päätimme Mimiconiin lähdöstä loppukesän aikana. Nykyään emme kovin mielellään lähde coneihin ilman mitään järkevää syytä olla siellä, joten sovimme, että Mimiconiin menemme järjestämään ohjelmaa Street Fashion Finlandin nimen alla. Street Fashion Finland on suomalainen vapaaehtoisista ylläpitäjistä koostuva yhteisö, jonka tavoitteena on tukea suomalaista katumuotiharrastusta ja koota harrastajia yhteen. Järjestämme harrastajille ja harrastuksesta kiinnostuneille toimintaa, kuten työpajoja, tapaamisia ja tietoiskuja. Conit ovat hyviä paikkoja tällaiselle toiminnalle. Sunnuntaina Päivi ohjasi Katumuodikas asuste -työpajaa ja Satu piti luennon aiheesta Johdatus tokiolaisiin alakulttuureihin. Lauantaille sovimme cosplayryhmämme kokoontumisen.


Lauantaina Mimiconin ovet aukesivat klo 12:00. Vuosia coneja kiertäneenä voimme sanoa, että on paljon mukavampaa mennä coniin puolilta päivin kuin sellaiseen tapahtumaan, jossa pitää olla jo klo 10:00 tai aikaisemmin! Aamulla ehtii rauhassa herätä ja hoitaa vielä viimeisiä asioita ennen lähtöä. 

Ajoimme autolla Kouvolasta Mikkeliin. Matka kesti noin 1,5 tuntia. Ajoimme suoraan keskustaan kakkupalan kuvat silmissämme kiiltäen. Tätä blogia lukiessanne tulette huomaamaan, ettei kakusta koskaan kieltäydytä. Mikkelissä sijaitsevassa Ramin konditoriassa on kakkubuffet aina lauantaisin. Koska kakusta ei koskaan kieltäydytä, menimme syömään toisen aamiaisen kakkubuffettiin. Paras tapa ikinä aloittaa conipäivä <3.  Eräs ystävämme ei tapahtumajärjestelyiden vuoksi ehtinyt buffettiin. Ostimme yhden palan kakkua mukaan, jotta hänkin pääsisi kokemaan edes yhden kakkupalan verran parasta tapaa ikinä aloittaa conipäivä.


Puolen päivän aikaan kurvasimme conipaikalle Mikaeliin. Menimme pukuhuoneeseen vaihtamaan päivän asut, jotka olivat animesarjasta Initial D.


Lauantai sujui rauhallisesti pääasiassa hengaillen. Mimiconista teki erityisen se, miten paljon hyviä kavereita sattui olemaan samaan aikaan conissa, joten laadukas seura oli koko ajan taattu. Kävimme katsomassa päivän cosplaykilpailun, pyörimme myyntipöytäsalissa tekemässä ostoksia ja lopuksi menimme istumaan MimiCaféen teetä juomaan ja rupattelemaan. Ukkonen pyyhkäisi Mikkelin ylitse ja sitä oli kiva katsella kahvilan suurista ikkunoista.




Päivän päätteeksi otimme muutamia kuvia cosplayasuistamme.
Kameramme taakse hyppäsi ystävämme Minorea.

Satu oli pukeutunut hahmoksi Itsuki Takeuchi.


Päivi oli pukeutunut hahmoksi Takumi Fujiwara.



Ryhmään kuului myös ystävämme, kuka oli pukeutunut hahmoksi Natsuki Mogi.



Klo 19:00 Mikaelin ovet menivät kiinni ja tihkusateessa ajelimme majoituskoululle. Autoilu auttoi kovasti vesisateelta suojautumisessa aina siihen asti, kunnes Päivi ja Minorea lähtivät käymään kaupassa. Noustessaan autosta Päivi astui nilkkaa myöten kuralammikkoon, joka pimeässä näytti lehtien peittämältä maalta. Sade saa uhrinsa aina.

Majoituskoulu sijaitsi kävelymatkan päässä Mikaelista. Kyseinen oli ihan perinteinen lattiamajoitus, eli kävijät järjestetään nukkumaan liikuntasalin tai luokkahuoneen lattioille. Lattiamajoituspaikka täytyy varata etukäteen ja yleensä se maksaa pikkusumman rahaa, eli majoituskouluun ei voi noin vain marssia kukaan. Kulkua etuovista valvotaan koko ajan. Patja, tyyny ja makuupussi täytyy löytyä omasta takaa. Peseytyminen tapahtuu koulun pukuhuoneissa ja ruoka tuodaan itse. Oikein mukavuudenhaluisille tai kehnosti nukahtaville henkilöille lattiamajoitus ei sovi, mutta muuten se on näppärä tapa majoittua yhden yön ajan.


Jotta oma majoittumisemme olisi mahdollisimman mukavaa, omistamme kaksi isoa ilmapatjaa. Toinen on hieman vanhanaikaisempi ilmapatja, jossa on kiinni ilmapatjan täyttävä ja tyhjentävä sähköllä toimiva pumppu. Ilmeisesti tästä pumpusta johtuen ilmapatja painaa todella paljon. Uudempi ilmapatjamme on paljon kevyempi, mutta tarvitsee erillisen pienen sähköpumpun. Jos tämä pumppu pääsee unohtumaan matkasta, on parempi toivoa jollakulla toisella olevan mukana samanlainen. Molemmat patjat täyttyvät noin 30 cm korkuisiksi. Yhdelle ilmapatjalle mahtuu tiiviisti kolme nuorta naista nukkumaan. Mimiconissa meitä nukkui neljä nuorta naista näillä kahdella patjalla.

Eräs asia, mikä tekee majoittumisestamme niin ikään mahdollisimman mukavaa, on vedenkeitin. Sillä saa aikaiseksi mm. teetä, pikapuuroa ja kuppinuudeleita.

Illan aikana istuskelimme käytävässä, söimme kuppinuudeleita, joimme teetä ja juttelimme. Ihmettelimme, miksei Mimiconille oltu järjestetty iltabileitä, ja katselimme tuliaisia, joita ystävämme oli meille tuonut ulkomaan matkaltaan.


Sunnuntaina heräsimme aikaisin ja aloitimme päivään valmistautumisen. Meikkasimme koulun vessassa, pakkasimme tavarat autoon ja ajoimme takaisin Mikaelille. Klo 10:00 alkaisivat meidän molempien ohjelmanumerot ja siihen mennessä olisi hyvä olla valmiina. Satu lähti katsomaan luentotilaa ja Päivi alkoi kokoamaan työpajaa.


Satun luento Johdatus tokiolaisiin alakulttuureihin oli merkitty alkavaksi 10:00, mutta valitettavasti luennon aloitus viivästyi. Syynä tähän oli tekninen ongelma: Luentosalin tietokone näytti jostakin syystä kaikki kuvat hyvin tummina. Aivan kuin koneen kontrastit olisi väännetty kakkoon ja emme saaneet tätä asiaa mitenkään muutettua. Koska luento on kuvapainotteinen, asialle oli pakko tehdä jotain. Onneksi pystyimme irrottamaan videotykin piuhan ja kiinnittämään sen omaan läppäriimme. Muistiinpanot pystyi lukemaan luentosalin tietokoneelta ja esitys heijastettiin läppäriltämme ilman mitään ongelmia. Luennolle oli varattu paljon aikaa, joten viivästys ei päässyt pilaamaan oikeastaan mitään.



Työpajaa varten varattu tila oli juuri täydellinen: Tilava, valoisa, paljon pöytiä ja plussa siitä, että tietokoneelta pystyi soittamaan musiikkia :). Päivi on pitänyt Katumuodikas asuste -työpajaa muutamia kertoa aikaisemminkin. Näistä saatujen kokemuksien pohjalta rakennettiin Mimiconin työpaja. Työpajalle kirjoitettiin säännöt ja suunniteltiin selkeä toimintamalli: Kaikki ovat tervetulleita katsomaan työpajaa ja tutustumaan sen välineistöön ja materiaaleihin. Tämän jälkeen voi päättää, haluaako työskennellä pajassa. Työpajaan osallistujat maksavat kolmen euron materiaalimaksun, jota vastaan saa tehdä kolme asustetta. Mitä valmistaa, sen saa päättää itse, ja näytillä on muutamia Päivin tekemiä mallitöitä inspiraatioksi. Osallistujat saavat pahvilautasen, jolle koota materiaaleja laajasta valikoimasta. Jahka tietää mitä tekee, voi hakea tarvikkeet ja aloittaa työskentelyn. Päivi auttaa ja ohjaa aina tarvittaessa.


Mimiconissa pajaan otettiin työskentelemään kahdeksan henkilöä kerrallaan, mutta koska avuntarve oli vähäistä, jatkossa voisi ostaa yhden kuumaliimapistoolin lisää ja kasvattaa tekijämäärän 10-12 henkilöä kerrallaan. Meinasi tylsyys iskeä kun ketään ei tarvinnut auttaa. Työpajassa luovuus kukkii vapaasti. Todella harvoin osallistujat eivät tiedä mitä tekisivät. Kaikki saavat valmiiksi jotakin.


Mimiconin päivä päättyi klo 16:00. Otimme puvut pois, pakkasimme tavarat autoon ja lähdimme syömään. Eräs ystävämme oli menossa toiseen suuntaan ja hänen linja-autonsa lähtisi vasta illasta. Jäimme pitämään hänelle seuraa. Istuimme Kotipizzassa ja kun mieli alkoi tehdä jäätelöä, siirryimme Hesburgeriin. Loppuillasta turvallisesti kotiin ja takaisin arkiaskareiden pariin. 

Mimiconista jäi todella hyvä mieli . Parasta oli ihmiset <3.


Terveisin,
Päivi ja Satu