maanantai 6. joulukuuta 2021

Cosvision ja cosplayn suomenmestaruuskilpailut 27.11.2021

Tervetuloa blogiin
HELMIÄ JA KETJUJA!


Cosplayn suomenmestaruuskilpailut kisattiin tänä vuonna Helsingin Malmitalolla 27.11 Cosvision -nimisessä tapahtumassa. Perinteisesti loppuvuoteen sijoittuva kilpailu sai alkunsa 2015 ja lauantaina kisassa tavoiteltiin mestaruuksia kolmessa kategoriassa: Yksilönsarjan cosplaykilpailu, Cosplay music video -kilpailu ja Cosplaykuva valokuvakilpailu. Kilpailujen lisäksi Cosvisionin ohjelmaan sisältyi myyntipöytiä, taidekuja, työpajoja ja luentoja.

Tabi kauppa. Kissapurkkeja ja teepakkauksia.

Pandemiatilanteen seurauksena monia tapahtumia, myös cosplay-aiheisia, on peruttu tai siirretty. Me kävimme conissa viimeksi 2020 vuoden alussa ja olemme olleet mukana kahden, sittemmin siirretyn, conin tekemisessä. Virtuaalisia coneja on kyllä järjestetty, mutta me emme ole ottaneet niihin osaa. Yleensä käymme noin seitsemässä conissa vuodessa, joten yksi tapahtuma per vuosi aiheuttaa puutostilaa. Cosvisionissa meitä kiinnostivat etenkin päivän kilpailut ja Päivin luento-ohjelma.

Siinä vaiheessa, kun Päivi haki ohjelmanpitäjän paikkaa, kalenteri näytti mukavan tyhjältä. Siinä vaiheessa, kun coni oli viikon päässä, oli kalenteriin tullut yhtä sun toista menoa ja stressihikeä pukkasi otsalle. Päätimme silti lähteä Malmiin ja suorittaa päivän mahdollisimman vähillä paineilla. Pukeuduimme katumuotivaatteisiin ihan käytännön syistä. Cosplaypuvun valmistelu conia varten veisi oman aikansa jo muutenkin kiireisessä arjessamme. Halusimme conipäivän olevan helppo siinä mielessä, ettei tarvitse erikseen kuljettaa, pukea ja riisua cosplayasua tapahtumapaikalla. Katumuotivaatteet päällä oli helppo matkustaa junassa (cosplayasussa tai ei, olimme erikoinen näky) ja tavaraa meillä oli mukana repun ja käsilaukun verran. Malmitalo oli ihanteellinen paikka kokoluokkansa conille. Juna-asema sijaitsi lähellä ja lähiympäristöstä löytyi ruokapaikkoja yms. conipäivän aikana tarpeellista. Siis jos pikaliima loppuu, Tokmanni oli heti vieressä!


Aluksi Cosvisionissa oli vähän kävijöitä, mutta heti kun päivä pääsi kunnolla käyntiin, paikalle pelmahti paljon conittajia! Niin paljon nuoria harrastajia ja niin moni oli pukeutunut cosplayasuun! Ajattelimme SM-kilpailujen kiinnostavan lähinnä vanhempia cosplayharrastajia, mutta kävijämäärä osoitti luulomme vääräksi. Cosvisionin vetovoimaa lisäsi ehdottomasti se, että pääsy Malmitaloon oli ilmainen. Vain kilpailukatsomoihin täytyi ostaa sisäänpääsy. Tämä johtui siitä, että Malmitalolla pyörii myös perus palveluita, kuten kirjasto, eikä kirjastoa voi sulkea maksumuurin taakse. Tapahtumasta tietämättömillä siviileillä oli hämmästelemistä conikävijöiden pukuloistossa ja iloisessa tunnelmassa.


Satun asukokonaisuuden suurin vaikuttaja oli hiljalleen kylmenevä sää, joka sai Satun tarkasti miettimään sitä, kuinka pitkät hihat paidassa täytyy olla pysyäkseen lämpimänä. Kyseisessä asukokonaisuudessa oli hyvä olla sisätiloissa, mutta valokuvia varten ulos hiippailu ilman takkia kysyi luonteen lujuutta. Lopputulos koostui Satulle tunnusomaisista pastellinvärisistä vaatteista, joista monet ovat joko Päivin käsialaa tai Satun itsensä tekemiä.


Päivi oli pukeutunut valmistamaansa keinonahkaiseen housupukuun ja Cool Japan -takkiin. Jokin aika sitten hänen kampauksensa koki radikaalin muutoksen, mutta puhutaan siitä lisää joskus myöhemmin.

Kuvitellaan store

Kuppi teetä ja berliininmunkki Malmitalon kahvilassa, ja kohti luentosalia! Kello 12:00 alkoi Päivin 45 minuutin luento ”Patinointimenetelmät post-apokalyptisessä puvustuksessa”. Luento perustui Päivin viimeisimpään asiakastyöhön ja siitä tehtyyn tutkimukseen: Millaisia patinointimenetelmiä käytetään post-apokalyptisiä asuja tehdessä? Patinointi on puvustuksessa käytetty termi, joka viittaa vaatteen hallittuun kuluttamiseen. Päivi veikkasi paikalle saapuvan kolme kuuntelijaa, mutta lopulta yleisössä istui kahdeksan ihmistä! Kiitos kaikille kuulijoille ja kiitos kommenteista ja keskustelusta! Luento pidettiin ensimmäisen kerran Cosvisionissa ja pidetään myöhemmin uudestaan jossakin toisessa conissa. Siihen mennessä sisältö kehittyy ja palaamme aiheen pariin entistä viisaampina!


Ruokaa, lisää teetä, asukuvia ja myyntipöytiä. Päivi osti conista itselleen mustan haorin Tabi kaupasta. Myymälän antaman kimono-oppaan mukaan ”haori on kimonon päälle puettava takki, jonka voi hyvin yhdistää länsimaalaisiin vaatteisiin.” Kerta kun pääsimme vauhtiin Japania koskevissa aiheissa, osallistuimme Japanin Suomen-suurlähetystön järjestämään tsumamizaiku -työpajaan. Tsumamizaiku on kankaasta taiteltava, yleensä kukkaa muistuttava asuste. Ajattelimme työpajan olevan suosittu, mutta lopulta olimme siellä kahdestaan. Opettajan ohjauksessa valmistimme pienet kukkaset ja tulkki käänsi puhettamme japanista suomeksi ja suomesta japaniksi. Suurlähetystön henkilöt olivat todella mukavia ja opetustilaisuudesta jäi hyvä mieli. Päivi vei opin ohjaamaansa cosplaykerhoon ja myös siellä päästiin kokeilemaan kukkasien valmistusta.


Työpajasta kiirehdimme katsomaan päivän kilpailuja. SM-kisojen seuraaminen onnistui kahdessa eri muodossa. Me olimme ostaneet liput perinteiseen katsomoon, mistä näki lavanäytökset ihan konkreettisesti. Toisessa vaihtoehdossa kilpailua seurattiin suorana striiminä erillisessä huoneessa. Ensimmäiseksi esiintyivät cosplaykilpailijat. Heitä oli kahdeksan ja kuten isoissa kisoissa on tapana, kilpailusuoritukseen kuului näytösosuus. Esityksen lisäksi arvosteltiin puvun tekninen toteutus, hahmo- ja sarjauskollisuus sekä edustuskelpoisuus. Kilpailijat tuomaroi erikseen nimitetty tuomaristo, joka koostui kokeneista cosplayharrastajista. Seuraavaksi valkokankaalla esiteltiin valokuvaus -kategorian kilpailijat (kahdeksan valokuvaa), ja sitten näytettiin viisi musiikkivideo -kategoriaan osallistunutta valmista työtä. Kaikki sujui oikein näppärästi ja jokaista kilpailun kategoriaa oli viihdyttävä seurata. Lopuksi palkintoja sijoittuneille. Kilpailujen säännöt voi lukea Cosvisionin kotisivulta ja sieltä löytyvät myös osallistujat. Conikuvat.fi voi käydä katsomassa kuvia conista ja itse kilpailuista.

Kilpailujen jälkeen päivä alkoi olla paketissa. Muutama vuosi sitten kirjoitimme eräästä valokuvauksesta Espoossa ja samana vuonna järjestetyistä cosplayn SM-kisoista. Jutun juju on tietenkin tämä valokuvataulu:


Vihdoinkin saimme viedä omamme kotiin ja seinälle tulee tilaa uusille cosplayn suomenmestaruuskilpailuiden voittajille. Mihin valokuvan ripustamme, emme vielä tiedä, mutta todennäköisesti työhuoneeseen.

Kuppi teetä, junaan ja kohti uusia seikkailuja! Sunnuntaina edessä oli musiikkivideon kuvaukset, eivät cosplay-aiheiset, mutta puvut ovat kyllä melkoiset.

Valokuvataulu kulki kotiin pahvilaatikossa. Tässä vaiheessa iltaa piilolinssit on jo vaihdettu silmälaseihin.

Terveisin,
Päivi ja Satu