sunnuntai 3. maaliskuuta 2019

Desucon Frostbite 15.-17.2.2019, Lahti

Tervetuloa blogiin
HELMIÄ JA KETJUJA!


Desucon Frostbite järjestettiin nyt jo 8. kerran Lahdessa, Sibeliustalossa. Kolme päivää kestävä Frostbite on japanilaisiin animaatioihin ja sarjakuviin (anime ja manga) erikoistunut harrastetapahtuma, jonka järjestää Kehittyvien conien Suomi ry. Noin 2700 kävijän tapahtuma on Suomen suurimpia japanilaisen populaarikulttuurin tapahtumia. Frostbite on pääsymaksullinen ja sen ikäraja on 18-vuotta. 


Frostbiten pääpaino on laadukkaassa anime- ja manga-aiheisessa puheohjelmassa. Luentosalien ulkopuolelta löytää aiheeseen sopivan myyntipöytäsalin, taidekujan ja kirpputorin. Pelejä pääsee kokeilemaan japanilaisista lautapeleistä erilaisiin konsoleihin ja tanssi- ja rytmipeleihin. Animehuoneessa voi viettää aikaa katselemalla japanilaisia animaatioita, karaokessa laulaa sen animen avauslaulun mitä ei löydy lähikuppilan karaokelistoilta, kuvauspalvelussa ikuistaa päivän asukokonaisuuden ja syödä pikkupurtavaa Frostbiten meido- ja butlerkahvilassa. Cosplay on edustettuna useiden kävijöiden asuissa ja pääsalin pukukilpailuissa. Ja ennen jokaista pukukilpailua on aina backstage.


Lauantaina noin klo 11:50 seisoimme backstagella, puvut kainalossa, valmiina aloittamaan coni backstage päivän. Frostbite avasi ovensa jo perjantaina, mutta koska meillä ei ollut mitään erityistä syytä saapua paikalle jo silloin, tulimme vasta lauantaina. Lauantaina the syy saapua paikalle oli European Cosplay Gathering 2019 Suomen karsintakilpailu.

European Cosplay Gathering (ECG) on suuri eurooppalainen cosplaykilpailu, johon osallistuu 15 maata. Jokainen maa lähettää karsintakilpailun kautta edustajan yksilösarjaan ja joukkuesarjaan (2-3 henkilöä). Finaalit kisataan heinäkuussa Pariisissa Japan Expo -tapahtumassa. Suomi on ollut mukana ECG:ssä vuodesta 2016 lähtien. 2018 me edustimme Suomea joukkuesarjassa. Sijoituksia ei tullut, mutta joukkueemme voitti kunniamaininnan parhaimmista peruukeista. Tapana on, että edellisen vuoden edustajat valitsevat kilpailijat seuraavalle vuodelle. Toisin sanoen Frostbitessä tärkein tehtävämme oli tuomaroida Suomen ECG karsintakilpailu.

Vielä ennen joulua puhuimme uusista cosplayasuista, mutta koulutöiden ylivoiman alla puheiksi ne jäivät. Valmistauduimme Frostbiteen noin viikon verran. Sinä aikana laitoimme edustuskuntoon ECG 2018 finaaliasumme, jotka olivat animesta Beyblade G-Revolution Julia Fernandez ja Raul Fernandez. Backstagen pukuhuonekäytäntö oli hiukan epäselvä, ja lopulta päädyimme yhteen huoneeseen vaihtamaan vaatteitamme. Tämä yksi huone oli kuitenkin unelma, koska siellä oli tilaa, kokovartalopeili, kylpyhuone, hiljaisuutta ja vain me kaksi.


ECG kisaajien tuomarointi kesti kolme tuntia. Tuomaristoon kuului meidän kahden lisäksi ECG 2018 Suomen yksilösarjan edustaja Faroni ja cosplaykonkari Iris Rönkkö. Joukkuesarjassa oli neljä ryhmää ja yksilösarjassa kahdeksan kilpailijaa. Tuomarointi kesti noin 10 min per osallistuja ja tapahtui erillisessä huoneessa, jossa tuomarointihetkellä oli paikalla vain tuomaristo ja kisaaja/joukkue. Arvioinnissa annettiin pisteitä pukujen toteutuksesta, näytöksestä ja huomioimme myös kilpailijan edustavuuden = olisiko henkilö valmis suureen finaalikoitokseen. Kilpailun kansainvälisyyden huomioiden tuomarointi tapahtui englanniksi. ECG:hen hakiessa on tärkeää muistaa, että mm. puvusta ja näytöksestä saa yhtä paljon pisteitä, ja puvussa arvostetaan monipuolisten tekniikoiden käyttöä. Frostbiten ECG säännöt ja pisteytyksen voi lukea täältä, ja ECG finaalien säännöt ja pisteytyksen täältä.

Lauantai oli backstage päivä, koska pyörähdimme conin puolella ainoastaan syömässä. Tämän jälkeen rauhoittumista lavaosuuteen. Teknisten ongelmien vuoksi lauantain cosplaykilpailut pääsivät starttaamaan hiukan myöhässä, mutta se ei menoa hidastanut. Ensimmäiseksi tulivat ECG kisaajat näytöksineen, ja tämän jälkeen Frostbiten pukukilpailun osallistujat. Emme tosin nähneet heitä, koska heti jahka viimeinen ECG näytös oli päättynyt, suunnistimme takaisin backstagelle päättämään sijoituksista. Suomen ECG karsinnassa jaetaan vain kaksi palkintoa: Voittaja ja runner up.

European Cosplay Gathering 2019 Suomen edustajat ovat...

Photo by Jenni Suominen. Kuvan lähde Conikuvat.fi

...yksilösarjassa Veeraton.

Photo by Jenni Suominen. Kuvan lähde Conikuvat.fi

...ja joukkuesarjassa Reta ja Nani.

Photo by Jenni Suominen. Kuvan lähde Conikuvat.fi

Voittajat ja runner up -palkinnon saaneet kilpailijat.

Jahka kilpailu oli paketissa ja palautteet annettu, kello oli jo lähempänä yhdeksää. Vaikka päivä oli pitkä ja raskas, oli se silti mukava ja sujuva. Ajelimme takaisin Kouvolaan nukkumaan kunnon yöunet omassa sängyssä - eli heräsimme 6:30. Satu oli saanut viikolla flunssan ja sunnuntaina se herätti hänet järjestämällä kunnon päänsäryn. Tulipahan herättyä riittävän aikaisin miettimään mitä pukee tänään päällensä. Kuten tuolla ylempänä lukee, kiitos koulun, conit ja cosplay eivät ole olleet päällimmäisenä mielessä.

Huolimatta aamun kolotuksista, saavuimme Frostbiteen lähempänä puolta päivää. Jos joku nyt huolestuu kuinka sairaana Satu tuli coniin, niin aamun edetessä päänsärky parani ja hän oli ihan voimissaan tapahtuman aikana. Satu otti päivän rauhallisemmin ja oli pukeutunut tästä päivityksestä tuttuun asukokonaisuuteen.


Sunnuntaina lähinnä hengailimme, juttelimme ihmisten kanssa ja tutkimme myyntipöytäsalin valikoimaa. Mukaan tarttui aikaisemmin esitelty figuuri ja päivityksen aloituskuvassa näkyvät pienet Inazuma Eleven Ares -hahmot. Inazuman uusimmat jaksot pyörivät parhaillaan Japanissa, mutta Suomessa fanikuntaa on nähtävästi niin vähän, ettei oheistuotteita juurikaan näy myyntipöydissä. Siksi pienenkin figuuri löytäminen oli iloinen yllätys!


Sunnuntaina Päivi oli pukeutunut itse suunnittelemaansa ja valmistamaansa asuun Primus Apollon. Hän valitsi tämän asun, koska koki puvun olevan ulkoilutuksen tarpeessa. Viimeksi Primus nähtiin conissa vuonna 2015, mutta viimeksi käytössä asu oli 2017 ja viime keväänä Primus Apollonin puku oli näytillä koulun näyttelyssä.



Reissun opetuksia:

- Tavaroiden pakkaaminen autoon kannattaa aloittaa ajoissa.
- Älkää menkö sairaana coniin. Jos tauti pahenee, kaikesta tulee kidutusta. Kuvitelkaa miten pahalta tauti tuntuu kotona. Miten pahalta mahtaa tuntua lattiamajoituksessa, conihälinässä tai täpötäydessä junassa?
- Cosplayasuaan kannattaa tarkastella kriittisesti aamulla hyvin nukutun yön jälkeen - ei illalla tai yöllä väsyneenä, tunteet pinnassa ja nälkäisenä.

Terveisin,
Päivi ja Satu