torstai 19. joulukuuta 2019

Kumakumacon 30.11.2019, Kouvola

Tervetuloa blogiin
HELMIÄ JA KETJUJA!


Kumakumacon on Kouvolan oma aasialaisen ja länsimaalaisen populaarikulttuurin tapahtuma. Coni on saanut nimensä ja maskottinsa kotikaupunkinsa mukaan: Kouvo tarkoittaa karhua, ja karhu on japaniksi kuma. Ensimmäinen ”nallecon” järjestettiin vuonna 2016 Kasarminmäellä ammattikorkeakoulun tiloissa. 2017 tapahtuma kasvoi kaksipäiväiseksi ja muutti Kouvolataloon. 2017 vuoden huonon vetovoiman vuoksi, tällä kertaa aloimme rakentamaan Kumakumaconia paljon pienemmässä mittakaavassa. 2019 Kumakumacon järjestettiin 30.11 Nuorten Paikassa Kouvolan ydinkeskustassa. Tärkeä yhteistyökumppanimme on aina ollut Kouvolan nuorisopalvelut. Päihteetön tapahtuma oli pääsymaksuton ja ikärajaton. Päivi toimi conin cosplayvastaavana ja Satu kirpputorivastaavana.


Lauantaina kello 11:50 tuijotimme epäuskoisena ikkunasta NuPan ulkopuolella jonottavia ihmisiä. 10 minuutin kuluttua kun ovet avattiin, ei mennyt kauaa, ja kaikki kolme kerrosta oli paloturvallisuuden rajoissa täynnä. Osa sisäänpyrkijöistä joutui jäämään ulos jonottamaan. Huomioon ottaen, että Kumakumacon 2019 oli kokoluokaltaan pieni con vaatimattomalla ohjelmalla, sekä suunnattu lähinnä paikkakuntalaisille ja aloitteleville conittajille, kävijäryntäys yllätti meidät kaikki. Kiitos kun saavuitte paikalle osoittamaan, miten aktiivisia ja innokkaita harrastajia löytyy coniskenestä!


Tämänkertaisen nalleconin teema oli Paluu menneisyyteen. Kumakumaconissa fiilisteltiin lapsena VHS-kaseteilta katsottuja piirrettyjä, ihasteltiin 80-luvun keräilyleluja ja pelattiin retropelejä. Tietenkin conista löytyi myös myyntipöytäsali, taidekuja ja kirpputori. Tilaa hengailla oli riittävästi ja NuPan omasta kahvilasta pystyi ostamaan naposteltavaa ja virvokkeita. Päivän aikana 1. kerroksen lavalla nähtiin mm. cosplaykilpailu ja tanssia. Conipäivä päättyi 80-luvun soundeja sisältävään discoon ja musiikkiesityksiin.

Päivin järjestämä Kumakumaconin cosplaykilpailu oli hyvin yksinkertainen ns. perinteinen cosplaykilpailu. Näin se toimii: Kilpailuun ilmoittaudutaan paikan päällä infopisteellä. Ilmoittautumisen jälkeen kilpailija siirtyy odottamaan pukutuomarointia. Täytettyä ilmoittautumislomaketta vastaan kilpailija saa Päivi the cosplayvastaavalta kilpailunumeron ja kisapäivän aikataulun. Tämän jälkeen on aika astua pukutuomarointiin. Kumakumaconin cosplaytuomariston muodostivat Crella ja Navia. Pukutuomarointia varten on varattu erillinen huone, missä kilpailija ja tuomaristo voivat jutella rauhassa. Cosplaykilpailijan asussa arvostellaan mm. materiaalivalintoja, puvun mittasuhteita, kuinka siististi asu on toteutettu, huomioidaan peruukki ja maskeeraus, ja tietenkin katsotaan muistuttaako puku lähdekuvaa. Tässä kilpailussa tuomarointiin oli aikaa max. 5 minuuttia. Lähdekuvien katsomista varten tuomarointihuoneesta löytyi kannettava tietokone ja Google. Ilmoittautumislomakkeen antaminen cosplayvastaavalle on hyvin tärkeää, sillä näiden lomakkeiden perusteella Päivi kirjoittaa paperit lavaosuuden juontajalle.

Cosplaykilpailun lavaosuus alkoi klo 14:00. Näin pienessä kilpailussa cosplayaajat eivät esitä mitään varsinaista esitystä. Lavalla käydään näyttäytymässä ja poseeraamassa. Olimme varautuneet maksimissaan 12 kilpailijaan, mutta tämän kokoisessa conissa kyseinen luku on ihan yläkanttiin vedetty. Lavalle nousi kuusi tasokasta kilpailijaa, joista kolme palkittiin tuotepalkinnoilla. Lavaosuutta ei arvosteltu. Onnea voittajille!


Satulla ei alun perin ollut mitään nimettyä virkaa Kumakumaconissa. Tapahtuman valmistelujen edetessä hän tarkkaili, minkä alan vastaavalle saattaisi vielä löytyä käyttöä. Lopulta Satu päätti ottaa conin kirpputorin hoitaakseen, koska kirpputori on aina hyvä ohjelmanumero coniin. Niiden valikoima poikkeaa riittävästi myyntipöytäsalin ja taidekujan tuotteista, ja kirpputori on hyvä tapa saada aihepiiriin liittyvää tavaraa pois omista nurkista. Kumakumaconin kirpputori oli toimitavaltansa hyvin yksinkertainen: Myyjät saivat itsellensä myyjänumeron, joka kirjoitettiin kirpputorituotteen hintalappuun. Näin kassalla pysyttiin laskuissa siitä, mikä myyjänumero on myynyt minkäkin verran. Jos vain löytyy sopiva tila, pöytiä, vaihtorahakassa ja laskin, kirpparin pitäminen on helppoa. Kumakumaconin kirpputorilla kävi melkoinen vilinä koko päivän ajan ja tavara vaihtoi omistajaa suurissa määrin. Satu on todella kiitollinen kaikille yleisvänkäreille! Yksin olisi ollut todella vaikeaa toimia kassana, vahtia mahdollisia näpistelijöitä ja pitää pöydät siisteinä.


Meidän molempien koko päivän jatkuva virka oli maskottihommat. Kumakumaconin tarinaan kuuluvista nallenkorvaisista hahmoista viisi pystyi bongaamaan lauantaina conipaikalta: Kumato ja KouKuma, Kumako ja KomaKuma, sekä prinsessakarhu HimeKuma. Päivi esitti keltapukuista HimeKumaa, ja Satu oli pastellinväriseen koulupukuun pukeutunut Kumako.

HimeKuma, Kumato ja Koukuma (sininen nalle), Komakuma (liila nalle) ja Kumako

Seuraavasta Kumakumaconista ei vielä ole tietoa, mutta anime, manga ja Japani -aiheista ohjelmaa on luvassa Kouvolaan ensi vuonna. Jos nämä kiinnostavat, pysykää kuulolla!

Terveisin,
Päivi ja Satu

torstai 5. joulukuuta 2019

Cosplayn SM-kilpailut 17.11.2019, Helsinki

Hei ja tervetuloa blogiimme
HELMIÄ JA KETJUJA!

Tässä päivityksessä suunnistamme Cosplayn suomenmestaruuskilpailuihin Helsinkiin. 


Vuonna 2015 alkunsa saaneet Cosplayn suomenmestaruuskilpailut kisattiin pari viikkoa takaperin pelitapahtuma GameXpossa Helsingin Messukeskuksessa. Vuosittain järjestettävässä kilpailussa etsitään Suomen parasta cosplaykisaajaa niin yksilö- kuin joukkuesarjassa, sekä vuoden parasta cosplayvalokuvaa ja cosplaymusiikkivideota (CMV). Kilpailut järjestää Cosvision ry. Sunnuntaina meidän roolimme oli tuomaroida kilpailun joukkuesarja yhdessä Lunataren ja Maijan kanssa.


Matkamme kohti SM-kilpailuja alkoi poikkeuksellisesti Savonlinnasta, minne Päivi oli saapunut Satun luokse vierailulle pari päivää aikaisemmin. Lauantaina töiden jälkeen hyppäsimme junaan ja illasta olimme perillä Pasilassa. Nukuimme yön vähän matkan päässä hotellissa, josta sunnuntaina aikaisin aamuna tallustelimme Messukeskukselle. Olimme valinneet tuomarointipuvuiksemme Kyoyan ja Nilen sarjasta Metal Fight Beyblade. Meillä on pitkä yhteinen historia tämän kaksikon kanssa. Puvut on valmistettu ensimmäistä kertaa World Cosplay Summitiin Japaniin vuonna 2013. Vuonna 2015 teimme asut uudestaan Cosplayn SM-kilpailuihin. Silloin voitimme joukkuesarjan kultaa. Tänä vuonna Cosvision järjesti mahtavan valokuvaustilaisuuden aikaisempien vuosien voittajille. 26.10. matkustimme Espooseen studiokuvauksiin ikuistamaan kilpailuasumme. Valmiit kuvat tulivat näytille GameXpoon. Kuvat on ottanut Jari Kautto.


Ymmärrettävistä syistä kaikkien vuosien voittajat eivät olleet kykeneväisiä osallistumaan kuvauksiin. Ei ollut myöskään pakollista pukeutua juuri voittoasuun. Me halusimme ehdottomasti kuvia Kyoyasta ja Nilesta, koska tästä kaksikosta meillä ei oikeastaan ole valokuvia. Tämän lisäksi etenkin Nilen puku oli odottanut perusremonttia jo vuosia. Kuvaukset oli erinomainen syy nostaa puvut varastosta työhuoneeseen ja panna hösseliksi. Korjauksiin meni kaksi viikkoa, mutta nyt asut ovat jälleen käyttökunnossa!


Sunnuntain aikataulu oli melko tiivis. Tuomaroinnit alkoivat jo ennen kymmentä aamulla, ja siihen mennessä sekä kisaajien että tuomariston parani olla pukeissa. Tuomaristo sai pukeutua miten itseään huvittaa, cosplayasuun tai siviilivaatteisiin. Omalla kohdallamme kun olet monta päivää vääntänyt cosplaypukujasi esittelykuntoon, todellakin käytät niitä vaikka se tarkoittaisi taistelua aikaa vastaan. Viimeksi kävimme tuomaroimassa SM-kisoja vuonna 2016. Verrattuna niihin olosuhteisiin backstage, pukuhuonetilat, tuomarointihuone ja lava olivat kokeneet positiivisen päivityksen.


Joukkuesarjaan oli ilmoittautunut mukaan neljä joukkuetta. Pukutuomaroinnin jälkeen kävimme syömässä ja palasimme backstagelle, josta pian siirryimme katsomon puolelle odottamaan lavaosuuden alkua. Päivi ei halunnut hänen korkean peruukkinsa peittävän takana istuvien näkyvyyttä, joten menimme istumaan mahdollisimman laitaan portaiden viereen. Aikaisempiin vuosiin verrattuna assembly stage oli paljon isompi lava ja myös katsomoon mahtui enemmän porukkaa. Valitettavasti yleisöstä poistui ja sinne saapui ihmisiä koko ajan, ja osa katsojista puhui läpi kilpailun. Kun olet coneissa tottunut katsomoihin, missä istutaan kilpailun ajan hiljaa paikoillaan, jatkuva metalliportaiden kolina ja supattelu pistivät keskittymiskyvyn lujille.

Lavaosuuden jälkeen tuomaristo palasi backstagelle tekemään lopulliset päätökset ja sieltä takaisin lavalle lukemaan tulokset. Koska joukkuesarjassa oli vain neljä osallistujaa, kilpailussa palkittiin kaksi parasta. Onnea voittajille! Kuvia kilpailusta löytää osoitteesta Conikuvat.fi.

Jahka lava oli tyhjentynyt, annoimme palautetta sitä haluaville kisaajille. Tämän jälkeen kiertelimme hetken aikaa GameXpossa, mutta koska emme harrasta videopelejä, messut eivät antaneet meille paljoakaan. Varsin pian kävimme ottamassa puvut pois ja siirryimme juna-asemalle odottamaan paluuta Kouvolaan. Ensi vuonna GameXpoa ei enää järjestetä, joten jäämme mielenkiinnolla odottamaan, mihin Cosvision siirtää Cosplayn suomenmestaruuskilpailut.

Tähän loppuun vielä valokuva allekirjoittaneista:

Nile ja Kyoya Tategami animesta Metal Fight Beyblade

Terveisin,
Päivi ja Satu