Tervetuloa lukemaan blogia
HELMIÄ JA KETJUJA!
Seuraavat kaksi päivitystä seuraavat seikkailujamme Tampereella. Olimme jo pidempään suunnitelleet matkaa kaupunkiin, ja maaliskuussa päätimme yhdistää vierailun Tampere Kuplii tapahtuman kanssa. Päivityksen ensimmäinen osa käsittelee päiväämme kaupungissa ja toinen osa Tampere Kupliita.
Tampereelle lähteminen ei ollut turhan helppoa. Rautatiealan lakko pysäytti raideliikenteen alkuviikosta ja tämä sai meidät henkisesti varautumaan siihen, ettei matka toteudukaan. Epätietoisuudessa eläminen on melko stressaavaa. Torstaina puolen päivän aikaan, kun lakko sitten päättyi, meillä oli aikaa alle vuorokausi järjestää asiat, mm. ostaa liput, pakata tavarat ja selvittää missä kaikkialla haluammekaan Tampereella vierailla. Tästä syystä matkustamiseen liittyvät jutut kannattaa pitää mahdollisimman lähtövalmiina. Cosplayn puolella tämä tarkoittaa asujen säilyttämistä niin, että puvut ovat siistejä ja kaikki niihin kuuluvat osat ehjiä ja yhdessä paikassa.
Perjantaina aamulla hyppäsimme junaan ja matka Tampereelle alkoi! Lakon päättyminen oli varmasti helpotus kaikille heille, ketkä halusivat Kupliiseen. Jo perjantaina ilmassa oli selvää coniviikonlopun odotusta ja junamatkan aikana saattoi bongata cosplayasuihin pukeutuneita henkilöitä. Tampereella jätimme tavarat säilytykseen hotellille ja lähdimme kaupunkiin.
Ensimmäiseksi kävimme syömässä East Asia Martissa. Kyseinen on ruokakauppa, mutta sieltä voi ostaa myös ruoka-annoksia. Söimme gyudonia (riisiä, lihaa, sipulia ja kananmuna kulhossa) ja riisipallot. Sitten jatkoimme kohti keskustaa. Sää oli sateinen ja tuulinen. Tampereen ongelmaksi osoittautui se, että siellä oli kaikkea mielenkiintoista niin paljon! Ei oikein tiennyt mihin suuntaan lähteä. Lopulta päätimme mennä ensimmäiseksi niihin juttuihin, mitkä ehdottomasti halusimme nähdä, ja sitten sinne mihin aika riittää. Aikaamme kului yleiseen harhailuun, koska jostakin syystä Päivin puhelimen navigointi ei aina tiennyt olimmeko menossa eteenpäin vai kävelimmekö taaksepäin.
Tampereella kävimme Työväenmuseo Werstaassa katsomassa Ysäri-näyttelyn. Nimensä mukaisesti näyttely kertoo 1990-luvun Suomesta ja aitoina “ysäristeinä” tietenkin aihe kiinnosti meitä. Näyttely ei kuitenkaan vastannut odotuksiamme. Se oli pieni ja tylsä. 10 vuotta on vaikeaa laittaa yhteen näyttelytilaan niin, että koko aikakausi herää näyttävästi henkiin. Ostimme silti matkamuistoksi vaaleanpunaisen ysäritarran ja pinssin, missä lukee “Ysärin lapsi”.
Tämän jälkeen nopeasti kävimme lävitse Werstaan muut näyttelyt. Vaikka Ysäri oli pettymys, Werstas on kiinnostava paikka ja sen näyttelyt alleviivaavat hienosti sitä, miten paljon erilaista teollisuutta Suomessa on ollut. Esimerkiksi juuri Tampereella Finlaysonin alueella on ollut paljon tekstiiliteollisuutta.
Seuraavaksi menimme Tallipihalle. Tallipiha on pieni keskittymä historiallisia rakennuksia, joissa nykyään toimii käsityömyymälöitä, kahvila ja suklaapuoti. Sesonkina alueella järjestetään myös erilaisia tapahtumia. Ulkona ruokaili kaksi ponia.
Jahka olimme nauttineet kulttuuria riittävästi, lähdimme kohti kauppoja. Sää oli entistä huonompi ja kadut täynnä soraa ja kuravettä - miltä Suomi nyt näyttää maaliskuisena päivänä. Pitikin tulla tänne näin ankeana vuodenaikana! Kun tarkastelemme matkalta ottamiamme valokuvia, ne eivät ole erityisen kauniita tai kiinnostavia. Tampere oli todella vaikea saada näyttämään muulta kuin harmaalta. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, ettemmekö olisi nauttineet ajastamme. Kävimme useissa kaupoissa ja kohteissa, mutta emme vain saaneet niitä valokuviin yhtä vaikuttavina. Kuitenkin meidän tapauksessamme kokemus on tärkeämpää kuin valokuvaaminen.
Tampereella suosikki paikaksemme nousi Kuninkaankatu. Kadun varrella oli kaikkea meitä kiinnostavaa: Kierrätysmyymälöitä (mm. Fida ja ICare), populaarikulttuuria (Urumi, Fantasiapelit ja Puolenkuun Pelit) sekä Aasia Market. Aasialaista naposteltavaa ostimme Tampereelta reilusti. Tykkäsimme mm. Demon Slayer -sarjan vohveleista, koska pakkauksen mukana tulee tarra.
Kävimme myös kaikissa vastaantulevissa lelukaupoissa. Pieni lelukauppa ei nimestään huolimatta ollut koskaan “pieni”. Tampereella on myös useita vintagemyymälöitä, mutta tällä kertaa ainoa kiinnostava tuote oli liian arvokas meidän budjetillemme. Cybershop tuli myös sopivasti vastaan, koska Satu oli uusia värillisiä piilolinssejä vailla. Kauppakeskus Tullintorissa oli viikonlopun aikana kaikenlaista ohjelmaa ja perjantaina siellä pystyi katsomaan showpainia SLAM! Wrestling Finlandin toimesta.
Päivän päätteeksi rättiväsyneinä rahjustimme vielä TakeT -myymälään ostamaan teetä. Siinä kun Tampereella käveli, pistimme merkille, miten paljon kaupungissa on erikoisesti pukeutuneita nuoria. Heidän lisäkseen katukuvassa näkyi useita cosplayasuisia henkilöitä, vaikka Tampere Talon tapahtuma alkaisi vasta seuraavana päivänä. Meistä tuntuu, ettei cosplay- ja coniharrastus ole koskaan ollut yhtä vahvana kuin se on nyt 2020-luvulla!
Sen sijaan me kaksi olimme pukeutuneet käytännöllisesti. Emme ottaneet asukuvia, koska olimme keskittyneet kaupungilla kiertelyyn. Tampereen reissun pukeutumista koskevat opit olivat 1. Valitse sellaiset kävelykengät, että ne kestävät soraisia ja likaisia katuja 2. Reppu tavaroiden kantamista varten on parempi, koska olkalaukku alkaa painamaan hartiaa 3. Tukeva kampaus ei romahda tai suoristu kosteudesta 4. Vaatteet täytyy olla sen verran käytännölliset, että voit matkustaa niissä kotiin Tampere Kupliista. Satu feilasi näistä kohdista kolme viimeistä.
Tampereella majoituimme Sokos Hotels Villassa, samassa paikassa missä olimme Tracon 2022 aikana. Vaikka sanan “villa” yhdistää nopeasti sanaan “huvila”, Villassa se näkyisi tarkoittavan lampaasta saatavaa villaa. Hotellihuoneemme sisustukseen kuului mm. söpö lammaspehmolelu. Söimme kuppinuudeleita ja kävimme nukkumaan klo 21:00. Girls gone wild. Huomenna Tampere Kupliiseen!
Terveisin,
Päivi ja Satu